Béda révisi "Guinéa Khatulistiwa"

m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (2), ea → éa
m (→‎Tumbu kaluar: voy: using AWB)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (2), ea → éa)
 
|calling_code = 240
}}
'''Guinéa Khatulistiwa''' atawa '''Guinéa Ékuator''', resmina '''Républik Guinéa Khatulistiwa''' ({{lang-es|República de Guinea Ecuatorial}}, {{IPA-es|reˈpuβlika ðe ɣiˈne.a ekwatoˈɾjal|pron}}; {{lang-fr|République de Guinée équatoriale}}, {{IPA-fr|ʁepyblik də ɡine ekwatoʁjal|pron}}, ({{lang-pt|República da Guiné Equatorial}}, {{IPA-pt|ʁeˈpublikɐ dɐ ɡiˈnɛ ekwatoˈɾjaɫ|pron}}); mangrupakeunmangrupa hiji nagara nu aya di [[Afrika]] Tengah. Nagara ieu ngawengku dua bagian: hiji Wewengkon Buana ([[Río Muni]]), kaasup sababaraha pulo leutik saperti [[Corisco]], [[Elobey Grande]], jeung [[Elobey Chico]]; sarta hiji [[Pulo di Guinéa Khatulistiwa|wewengkon insulér]] nu boga eusi pulo [[Propinsi Annobón|Annobón]] jeung pulo [[Bioko]] (baheulana ''Fernando Po'') di mana ayana ibu kota [[Malabo]].
 
Annobón mangrupakeunmangrupa pulo nu pangkidulna di Guinéa Khatulistiwa jeung aya di kiduleun [[khatulistiwa]]. Pulo Bioko mangrpakeun lokasi pangkalérna di Guinéa Khatulistiwa. Antara dua pulo éta jeung ka kalérna aya wewengkon daratan utama, nu tepung wates jeung [[Kamerun]] ka kalér, [[Gabon]] di kidul jeung wétan, sarta [[Telul Guinéa]] di kulon, di mana nagara [[São Tomé jeung Príncipe]] aya antara Bioko jeung Annobón.
 
Pamanggihan [[minyak bumi]] di sababaraha taun ieu ngalihkeun status ékonomi jeung pulitik nagara. [[GDP]] per kapitana aya dina réngking ka-28 sadunya.<ref>'''[[The World Factbook|CIA World Factbook]]''': [https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html GDP - per capita (PPP)], [[The World Factbook]], [[Central Intelligence Agency]].</ref>
*[[Max Liniger-Goumaz]], ''Small is not Always Beautiful: The Story of Equatorial Guinea'' (French 1986, translated 1989) ISBN 0-389-20861-2
*[[Ibrahim K. Sundiata]], ''Equatorial Guinea: Colonialism, State Terror, and the Search for Stability'' (1990, Boulder: Westview Press) ISBN 0-8133-0429-6
* [[Robert Klitgaard]]. 1990. ''Tropical Gangsters''. New York: Basic Books. (World Bank economist tries to assist pre-oil Equatorial GuineaGuinéa) ISBN 0-465-08760-4
* [[D.L. Claret]]. ''Cien años de evangelización en Guinea Ecuatorial (1883–1983)/ One Hundred Years of Evangelism in Equatorial Guinea'' (1983, Barcelona: Claretian Missionaries)
* [[Adam Roberts (scholar)|Adam Roberts]], ''The Wonga Coup: Guns, Thugs and a Ruthless Determination to Create Mayhem in an Oil-Rich Corner of Africa'' (2006, PublicAffairs) ISBN 1-58648-371-4
{{Niger-Congo-speaking}}
}}
 
{{nagara-geo-stub|Guinéa Khatulistiwa}}
 
{{Coord|1|30|N|10|00|E|type:country|display=title}}
[[Kategori:Urut koloni Spanyol]]
[[Kategori:Anggota Pasarikatan Bangsa-Bangsa]]
 
 
{{nagara-geo-stub|Guinéa Khatulistiwa}}
18.254

éditan