Béda révisi "Manyogana"

5 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: kabeh → kabéh (2), dipake → dipaké, sejen → séjén
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyaeta → nyaéta (2), make → maké (3), yen → yén , dipake → dipaké (11), ea → éa (6) using AWB)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: kabeh → kabéh (2), dipake → dipaké, sejen → séjén)
{{Japanese writing}}
'''Man'yōgana''' (万葉仮名) nyaéta bentuk [[kana]] heubeul dina [[Basa Jepang]] nu maké [[Chinese character|karakter Basa Cina]] jeung ngagambarkeun tulisan Basa Jepang. Teu pati kapuluruh sacara jentre ti mimiti iraha dipakenadipakéna, diperkirakeun mimiti dipaké dina awal abad kagenep. Ngaran ''man'yōgana'' asalna tina [[Manyoshu|''Man'yōshū'']] (万葉集, Antologi Myriad Léaves), hiji antologi [[Japanese poetry|sajak Basa Jepang]] waktu [[Nara period|periode Nara]] ditulis dina ''man'yōgana''.
 
Man'yōgana leuwih loba maké kanji keur nilai fonetikna tinimbang hartina. Sababaraha kanji dipaké keur nembongkeun sora nu sarua, sarta dina praktekna nu nulis bakal ngahijikeun kanji nu ampir sarua. Kanji nu remen dipaké dina man'yōgana ahirna robah jadi [[hiragana]] jeung [[katakana]]. Hiragana diwangun tina parobahan man'yōgana nu ditulis bagéan luhur ''[[cursive]]'', dina gaya ''[[grass script|sōsho]]''; katakana dumasar kana bagéan-bagéan man'yōgana, sarta mimiti dirobah ku pendeta Buddha dina bentuk ''steno''. Dina sababaraha hurup, hiji karakter man'yōgana keur hiji suku kata nu ilahar dina hiragana, sarta beda jeung dina katakana; contona, hiragana る asalna tina man'yōgana 留, katakana ル asalna tina man'yōgana 流. Panalutingtikan man'yōgana nembongkeun yén sora teu ditembongkeung ku hiragana jeung katakana, kaasup dalapan sora vokal, saperti nu dipaké ayeuna nyaéta ngan lima hurup [[vowel|vokal]].
 
Gabungan tina sababaraha kanji keur hiji suku kata dipaké dina [[hentaigana]] (変体仮名), susunan [[kana]] sejenséjén tina hiragana. Hentaigana resmi teu dipaké dina taun [[1900]].
 
Man'yōgana masih dipaké keur sababaraha tempat di Jepang kiwari, utama di [[Kyushu]]. Fenomena nu ampir sarua jeung man'yōgana, disebut [[ateji]] (当て字), masih aya, numana kecap (kaasup [[loanword|injeuman]]) dieja maké kanji: contona, 倶楽部 (''kurabu'', kleub).
[[Gambar:Hiragana origin.svg|thumb|300px|left|Parobahan hiragana tina man'yōgana]]
 
<br style="{{clear:|left"/>}}
 
== Tipe Manyogana ==
* Dumasar kana cara maca/[[onyomi]] (Shakuon kana 借音仮名)
** Hiji karakter keur hiji mora
*** dipaké kabehkabéh: 以 (い), 呂 (ろ), 波 (は)
*** dipaké sabagéan: 安 (あ), 楽 (ら), 天 (て)
** Hiji karakter keur dua mora: 信 (しな), 覧 (らむ), 相 (さが)
* Dumasar kana harti/[[kunyomi]] (Shakkun kana 借訓仮名)
** Hiji karakter keur hiji mora
*** dipaké kabehkabéh: 女 (め), 毛 (け), 蚊 (か)
*** dipaké sabagéan: 石 (し), 跡 (と), 市 (ち)
** Hiji karakter keur dua mora: 蟻 (あり), 巻 (まく), 鴨 (かも)
18.254

éditan