Béda révisi "Analisis varian"

7 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: beda → béda (6), konsep → konsép
m (→‎Tingkat kabebasan: Ngarapihkeun éjahan, replaced: mere → méré)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: beda → béda (6), konsep → konsép)
Dina [[statistik]], '''analisa varian''' ('''ANOVA''') nyaéta kumpulan [[model statistik]] sarta prosedur nu pakait nu ngabandingan méan ku nukerkeun sakabéh varian observasi kana sababaraha bagian. Teknik analisa varian mimiti diwanohkeun ku [[statistician|statistikawan]] jeung [[geneticist|ahli genetik]] [[Ronald Fisher]] dina taun [[1920]]-an sarta [[1930]]-an. Aya tilu kelas konsepkonsép model nyaéta:
 
*Model efek-fixed nu nganggap yén data asalna tina [[sebaran normal|populasi normal]] nu mibanda nilai méan bedabéda.
*Model efek-random nu nganggap yén data dijelaskeun sacara hirarki ku bedanabédana populasi nu bedabéda dina konstrain hirarki.
*Model campuran nu ngajelaskeun kaayan boh efek fixed atawa random aya.
 
Teknik dasarna nyaéta ngabagi total jumlah kuadrat kana sababaraha komopen pakait kana efek dina model. Contona, rek nembongkeun ANOVA sederhana ku maké hiji ''perlakuan'' dina tingkat nu bedabéda. (Lamun tingkat perlakuan bisa diitung sarta efekna linier, analisa [[régrési liniér]] bisa dipaké).
 
: <math>SS_{\hbox{Total}} = SS_{\hbox{Error}} + SS_{\hbox{Treatments}}</math>
== Model efek-random ==
 
Model efek-random dipaké keur ngajelaskeun kaayaan bedabéda nu teu bisa dibandingkeun dina percobaan. Conto sederhana nyaéta estimasi méan teu dipikanyaho numana individu kabéhanna bedabéda. Dina kasus ieu, variasi antara individu ''ngabingungkeun'' kana alat observasi.
 
== Tingkat kabebasan ==
18.254

éditan