Béda révisi "Tai hiang"

4 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: sahingga → antukna (3)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: sahingga → antukna (3))
 
'''Tai hiang''' mangrupa zat nu kabentuk nalika sanyawa [[beusi]] tai hiangan (korosi) alatan ayana [[oksigén]] jeung [[cai]]. Tai hiang téh mangrupa campuran [[oksida beusi]] jeung [[hidroksida]].
 
Di alam, beusi téh aya dina bentuk bijih [[hématit]] salaku [[oksida beusi]]; nya kitu ogé logam [[beusi]] nu condong balik deui kana bentuk nu sarupa nalika aya udara ([[hidrogén]], [[oksigén]], [[nitrogén]], jsb.) jeung cai. Tai hiang téh mangrupa produk réaksi [[rédoks|oksidasi]] logam beusi kana bentuk anu sacara énérgétik leuwih dipisuka.
 
Prosés tai hiangan dibagi kana tilu hambalan: (1) kabentukna ion beusi (II) tina logamna, (2) kabentukna ion [[hidroksida]], jeung (3) réaksi éta dua zat ditambahan ku oksigén nu ngahasilkeun tai hiang.
 
[[Beusi]] mangrupa komponén utama [[waja]], sahinggaantukna korosi waja mindeng kapanggih, sabab kiwari mah beusina sok dipaké dina bentuk aloy.
 
Dina beungeut logamna, [[beusi]] [[oksidasi|dioksidasi]] jadi beusi (II):
:Fe → Fe<sup>2+</sup> + 2e<sup>−</sup>
 
[[Éléktron]] nu dileupaskeun ditéwak ku [[oksigén]] nu leyur dina cai sahinggaantukna jadi ion hidroksida:
 
:4e<sup>−</sup> + O<sub>2</sub> + 2H<sub>2</sub>O → 4OH<sup>−</sup>
 
Ion hidroksida tuluy paadu jeung ion beusi (II) jeung oksigén lianna sahinggaantukna jadi oksida beusi. Bentuk umumna mah
 
:Fe<sup>2+</sup> + 2OH<sup>−</sup> → Fe(OH)<sub>2</sub>
18.254

éditan