Spéktrum sumebar: Béda antarrépisi

5 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: Indonesia → Indonésia, frekuensi → frékuénsi (2), elekomunikasi → élékomunikasi, sahingga → antukna (2)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: rea → réa)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: Indonesia → Indonésia, frekuensi → frékuénsi (2), elekomunikasi → élékomunikasi, sahingga → antukna (2))
Téknologi komunikasi Generasi Katilu ([[3G]]) sarta Generasi Kaopat ([[4G]]) jeung satuluyna ngagunakeun padika spéktrum sumebar. Kiwari aya dua cabang téknologi spéktrum sumebar dina jero [[3G]], nyaéta: Wideband CDMA ([[W-cdma]]) sarta [[CDMA]] 2000 1xev-do (CDMA: Code Division Multiple Access, EV-DO: EVOLUTION Data Optimized). W-cdma (atawa nu dipikawanoh ogé sabagé UMTS - Universal Mobile Telephony System) nyaéta kamajuan téknologi GSM anu ditaratas ku “3G Partnership Project” [http://www.3gpp.org] sedengkeun CDMA2000 ditaratas ku “3GPP2” [http://www.3gpp2.org].
 
Dina W-cdma dipaké spéktrum salega 5 MHz pikeun hiji kanal frekuensifrékuénsi [[gelombang pamawa]], sedengkeun dina CDMA 2000 dipaké pita sarubak 1,25 MHz (Tempo '''Gambar 2'''). CDMA2000 1xrtt hartina téknologi kasebut ngagunakeun hiji kanal sarubak 1,25 MHz sarta CDMA2000 3xrtt hartina ngagunakeun tilu kanal nu masing-masingna boga rubak 1,25 MHz. Sedengkeun RTT nyaéta singgetan tina ”Radio Transmission Technology”. Dua téknologi (W-cdma jeung CDMA) ieu henteu saling kompatibel, anu hartina pamaké W-cdma henteu bisa meunangkeun layanan CDMA. Malah dina prak-prakanana, dua téknologi ieu saéstuna basaing.
 
== Kauntungan-kauntungan ==
=== Faktor Kaamanan ===
Kauntungan kahiji pamakéan spéktrum sumebar, utamana lamun dibandingkeun jeung padika TDMA dina GSM, nyaéta kamampuhna nu weduk tina gangguan ''jamming'', sahinggaantukna kacida héséna pikeun disadap ku batur. Sarta, lamun frekuensifrékuénsi radiona bisa diganggu ku ''jamming'', komunikasi anu lumangsung tetep henteu bisa dipikanyaho alatan sinyal geus 'di[[énkripsi]]'. ''Jamming'' bisa dilakukeun lamun urang nyaho ''timeslot'' sarta/atawa ''frequency slot'' dina waktu kawangunna hiji komunikasi.
 
[[Gambar:WC-PN.jpg|frame|'''Gambar 3:''' Hubungan antara kode ''forward'' ti [[BTS]] jeung kode ''reverse'' [[PN]] ti [[MS]]]]
 
=== ''Throughput'' anu Leuwih Gedé ===
Hiji konéksi MS-BTS dina jero hiji sesi, saeutikna ngabogaan 1 (hiji) Kodeu Fundaméntal; sarta lamun MS miharep ''throughput'' anu leuwih luhur mangka bisa ménta Kodeu Tambahan ngaliwatan SCAM (''Supplemental Code Assignment Message'') ka BTS anu patali. Penambahan kodeu ieu biasana boga sipat samentara sarta kacida gancang waktu pamakéanana (skalana ngan sawatara detik). Dina '''Gambar 4''', katémbong hiji MS keur dilayanan ku séktor PN=292 sarta meunang 4 (opat) Walsh Code sabagé kanal komunikasi. CDMA2000 nawarkeun laju aksés sagancang 153 Kbps, sahinggaantukna dikatégorikan sabagé téknologi 2,5G.
 
Dina hiji séktor aya ratusan Kodue nu jadi sumber daya (''resource'') komunikasi anu bisa dipaké. Hiji kodeu ngawakilan hiji kanal sagedé 9,6 Kbps, tapi ''setting'' ieu ogé gumantung ka operator. Lamun dina hiji mangsa, hiji MS merlukeun ''throughput'' anu leuwih gedé (misalna, waktu ''browsing''), mangka MS baris ménta tambahan kodeu ka BTS sarta ''throughput'' ngaronjat. Lamun henteu diperlukeun deui, tambahan kodeu ieu baris 'dileupaskeun' sarta bisa dipaké ku langganan séjén.
* [http://www.mobile-8.com Mobile8].
* [http://www.mystarone.com Indosat Starone].
* Sampoerna TelekomunikasiTélékomunikasi (Ceria), saacanna: Mandara Seluler.
* Wireless IndonesiaIndonésia Network (ngahiji jeung primasel).
* Primasel (tacan jalan).
 
20.027

éditan