Béda révisi "Katalis"

4 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: sahingga → antukna (4) using AWB
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngarupakeun → mangrupa using AWB)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: sahingga → antukna (4) using AWB)
 
'''Katalis''' nyaéta hiji zat nu ngaronjatkeun [[laju]] hiji [[réaksi kimia]], dina suhu nu tangtu, tanpa teu kabawa robah atawa kahakan ku réaksina (tempo ogé [[katalisis]]). Katalis aub na réaksi, tapi lain mangrupa réaktan atawa produk kimia.
 
Katalis ngajadikeun réaksi bisa lumangsung leuwih gancang atawa bisa lumangsung dina suhu nu leuwih handap alatan parobahan nu dipicuna dina réaktan. Katalis nyadiakeun jalur séjén nu [[énergi aktivasi]]na leuwih handap pikeun lumangsungna réaksi. Molekul nu teu mibanda énergi pikeun meta atawa énergina handap teuing sahinggaantukna réaksina bakal lila pisan jadi bisa meta ku ayana katalis. Katalis ngurangan énergi nu dipikabutuh pikeun lumangsungna réaksi.
 
Dua kategori utama katalis nyaéta katalis homogén jeung hétérogén. Katalis hétérogén aya dina fase nu béda ti réaktan dina réaksi nu dikatalisanana, sedengkeun katalis homogén aya dina fase nu sarua. Conto pikeun katalis hétérogén nyaéta katalis nu nyadiakeun beungeut sangkan réaktan (atawa [[substrat]]) samentara bisa kajerap. Beungkeut na substrat jadi lemah sahinggaantukna produk anyar bisa dihasilkeun. Beungkeut antara produk jeung katalis leuwih lemah, sahinggaantukna salajengna produkna lésot.
 
Katalis homogén umumna meta jeung hiji atawa leuwih réaktan pikeun ngabentuk sarupaning panengah kimiawi (''chemical intermediate'') nu salajengna meta pikeun ngabentuk produk réaksi ahir, dina prosés nu ngalahirkeun deui katalisna. Di handap ieu hiji skéma réaksi katalitik, C nunjukkeun katalisna:
:B + AC → AB + C (2)
 
Najan katalisna (C) kahakan ku réaksi 1, salajengna kaluar deui dina réaksi 2, sahinggaantukna réaksi gemblengna jadi:
 
:A + B + C → AB + C