Béda révisi "Madagaskar"

3 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: Republik → Républik (3) using AWB
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: eo → éo, warsih → taun)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: Republik → Républik (3) using AWB)
|cctld = [[.mg]]
}}
'''RepublikRépublik Madagaskar''' nyaéta hiji [[Pulo|nagara pulo]] di [[Samudra Hindia]], ucul basisir wétan [[Afrika]]. [[Pulo Madagaskar]] nyaéta [[Daptar pulo nurutkeun lega wewengkon|pulo pangbadagna kaopat di dunya]]. Sajaba pulo utama, sawatara pulo leutik di sakurilingna ogé jadi klaim republik ieu, nyaéta Pulo Juan de Nova, Pulo Europa, Kapuloan Glorioso, Pulo Tromelin, sarta Bassas da India. Sanajan sacara [[géografi]]s padeukeut jeung Afrika, sajarah [[géologi]], [[biologi]], sarta [[démografi]] Madagaskar béda jeung wewengkon daratan utama buana éta.
 
Umumna arkéolog mercayaan Madagaskar mimiti dicicingan kira-kira antara 300 SM sarta 500 M ku [[bangsa Austronesia]] anu anjog jeung parahu cadik ti [[Kalimantan]] sarta [[Sulawesi]] di kapuloan [[Indonésia]]. Geura-giru sanggeus éta, [[bangsa Bantu]] dina [[Afrika]] datang ngaliwatan [[Selat Mozambik]], tuluy nu nyicingan pulo éta mimitian galo. Saterusna [[bangsa Arab]] sarta bangsa [[Afrika Wétan]] séjénna beuki nambahan galona penduduk. Madagaskar diparéntah ku karajaan lokal Merina di [[abad ka-19]] sarta mangrupa bagian ti jajahan kolonial [[Perancis]] antara 1890-1960, sarta saprak waktu éta RepublikRépublik Madagaskar jadi nagara anu indepénden.
 
RepublikRépublik ieu tiheula dingaranan '''Malagasi''', sawaktu merdika ti [[Perancis]] dina taun1960. Alatan hubungan anu beuki goréng kalayan urut pangjajahna, ngaranna saterusna digantian jadi Madagaskar. Ngaran Malagasi masih dipaké pikeun nyebutkeun [[Basa Malagasi|basa]] sarta [[Bangsa Malagasi|bangsana]].
 
[[Kategori:Nagara di Afrika]]