Béda révisi "Logam"

4 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: Indonesia → Indonésia, beda → béda (3) using AWB
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: di pake → dipaké, bebas → bébas using AWB)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: Indonesia → Indonésia, beda → béda (3) using AWB)
[[Gambar:Gallium1 640x480.jpg|thumb|right|Kristal gallium]]
'''Logam''' (basa Yunani: ''Metallon'') <ref>[http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dme%2Ftallon μέταλλον] Henry George Liddell, Robert Scott, ''A Greek-English Lexicon'', on Perseus Digital Library</ref> nyaéta salah sahiji [[unsur]] [[kimia]] anu siap diwangun [[ion]] (kation) sarta ngabogaan beungkeutan logam sarta disebut mirip jeung [[kation]] dina mega elektron. Metal nyaéta salah sahiji tina tilu kelompok unsur anu dibedakeundibédakeun ku sifat [[ionisasi]] jeung beungkeutan, babarengan jeung [[metalloid]] jeung nonlogam.<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/377422/metal metal]. Encyclopedica Britannica</ref> Dina tabel periodik, garis diagonal digambar ku boron (B) ka polonium (Po) ngabedakeunngabédakeun logam jeung nonlogam. Unsur dina garis ieu nyaéta metalloid, sakapeung disebut semi-logam; unsur di kénca handap nyaéta logam; unsur ka katuhu luhur nyaéta nonlogam.
 
Nonlogam leuwih loba aya di [[alam]] tibatan logam, mung logam loba dina tabel periodik. Sababaraha logam anu kasohor nyaéta [[alumunium]], [[tambaga]], [[emas]], [[beusi]], [[timah]], [[pérak]], [[titanium]], [[uranium]], jeung zink.
Logam dina umumna ngabogaan angka anu luhur dina konduktivitas [[listrik]]. Konduktivitas dina termal, sifat luster jeung massa jenis logam. Logam anu ngabogaan [[massa]], tingkat kaheurasan, jeung titik lebur anu rendah (contona [[logam alkali]] jeung [[logam alkali taneuh]]) biasana sifatna réaktif pisan. Jumlah elektron bébas nu luhur di sagala bentuk logam padet nyababkeun logam teu kungsi katingali transparan.
 
Mayoritas logam ngabogaan masa jenis nu leuwih luhur tibatan nonlogam. Sanajan kitu, viariasi massa jenis ieu bebedanabebédana kacida badagna, mimiti ti litium salaku logam nu massa jenis pangleutikna nepi ka osmium kalawan logam nu massa jenisna pangbadagna.
 
== Paduan logam ==
Kasus-kasus pencemaran lingkungan nyababkeun loba bahan pangan nu aya logam beuratna. Kasus nu populer nyaéta sindrom minamata, sabab akibat akumulasi raksa (Hg) di jero lauk konsumsi.
 
Di [[Indonesia]], kungsi dilaporkeun yén [[lauk]] di Teluk Jakarta ogé aya raksa nu luhur. [[Udang]] ti tambak [[Sidoarjo]] kungsi ditolak importir ti [[Jepang]] sabab diniléy ngabogaan [[kadmium]] (Cd) jeung [[timbal]] (Pb)nu ngaleuwihan wates. Disawang logam-logam ieu mangrupa dampak piceunan limbah industri sagigireunna. Kakao ti IndonesiaIndonésia ogé kungsi ditolak di lelang internasional sabab diniléy ngabogaan Cd nu loba. Cd disawang asalna ti pupuk TSP anu dibéré ka tatangkalan dipakébonan.
 
== Catetan ==