Buka ménu utama

Wikipedia β

Parobahan

Fisika tioritis

4 bita ditambahkeun, 8 bulan yang lalu
m
top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: model → modél (4)
{{tarjamahkeun|Inggris}}
 
'''Tiori Fisika''' nyoba mikaharti dunya ku jalan nyieun modelmodél-modelmodél tina alam/zat nyata, dipaké jang ngakalan, nerangkeun, nyawang phenomena fisika ku cara "''tiori fisika''". Aya tilu tiori nu geus tangtu; téori "mainstream", tiori "proposed" sarta tiori "fringe" .
 
Sababarahahiji tiori dimimitian ku panalungtikan, wheréas others are not. A physical théory is a modelmodél of physical events and cannot be proved from basic axioms. A physical théory is different from a mathematical théorem. Physical théories modelmodél réality and are a statement of what has been observed, and provide predictions of new observations.
 
Physical théories can become accepted if they are able to maké correct predictions and avoid incorrect ones. Physical théories which are simpler tend to be accepted over théories which are complex. Physical théories are more likely to be accepted if they connect a wide range of phenomena. The process of testing a physical théory is part of the [[scientific method]].
17.844
éditan