Béda révisi "Saroja"

4 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: sahingga → antukna (4)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: bere → béré)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: sahingga → antukna (4))
Gagangna ngawangun [[silinder]] anu kosong di tengahna pikeun jalan ngaliwat [[hawa]]. Daunna aya dina beungeut cai, kaluar tina gagang anu asalna tina [[akar]] anu aya dina jero [[leutak]] atawa dadampar balong, walungan atawa ranca. Luhur ieu tutuwuhan kira-kira hiji méter nepi ka hiji satengah méter.
 
Daunna tumuwuh ka luhur, luhureun beungeutcai. Daun ngawangun [[bunderan]] tanpa potongan, rérégéan di bagian sisi, kalawan urat daun nu ngariung ka tengah daun. [[Garis tengah]] daun bisa ngahontal 60 cm. Beungeut daun ngandung lapisan [[lilin]] sahinggaantukna cai anu murag kana beungeut daun ngabentuk buleudan cai.
 
Kembangna boga garis tengah nepi ka 20 cm, boga [[warna]] [[bodas]] bérésih, [[konéng]] atawa [[kayas]], kaluar tina gagang anu kuat nyongcolang di luhureun beungeut cai. Kembang mekar dina bulan [[Juli]] nepi ka [[Agustus]].
== Mangpaat ==
[[Gambar:Lotus_3_by_dlee.jpg|thumb|240px|Bongkol kembang saroja anu barolong]]
Kembang saroja éndah ditempo sahinggaantukna réa dipaké minangka panghias balong di taman-taman. Akarna ngeunah didahar sarta réa dipaké dina asakan Jepang, asakan Tionghoa, sarta asakan India. Akar anu didahar atah bisa jadi sumber népana parasit [[Trematoda]].
 
Sikina beunghar ku [[tipung]] sahinggaantukna bisa didahar atawa dikokolakeun jadi bahan kadaharan. Siki anu dikulub, dilemeskeun sarta dicampur gula jadi eusi [[kuéh bulan]] anu didahar dina [[Festival Pertengahan Musim Gugur]] (''Mooncake festival''). Di Tiongkok, siki anu masih ngora diinum minangka gaganti [[entéh]]. Bongkol anu barolong kawas kandang [[nyiruan]] dijual dina bentuk garing minangka palengkep dina seni ngararangkén kembang garing.
 
Daunna rubak sahinggaantukna mindeng dipaké minangka pamungkus, utamana pamungkus lauk di [[pasar tradisional]] saméméh pamakéan kantong [[palastik]] jadi populer.
 
== Téknik melak ==
18.254

éditan