Béda révisi "Pluto"

3 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: fenomena → fénoména, meter → méter (2)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: warsih → taun using AWB)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: fenomena → fénoména, meter → méter (2))
Dina [[7 Séptémber]] [[2006]], ngaran Pluto diganti jadi nomer waé, nyaéta 134340.<ref name="sumber1"/>
Ngaran ieu dibikeun ku ''Minor Planét Center'' (MPC), organisasi resmi anu tanggung jawab dina ngumpulkeun data ngeunaan ''asteroid'' sarta [[komét]] dina [[surya mandala]] .<ref name="sumber1"/>
Dina taun[[1978]] Pluto dipikanyaho ngabogaan [[satelit]] anu ukuranana henteu leutik teuing nu dingaranan [[Charon]] (diameterdiaméter 1.196&nbsp;km).<ref name="sumber1"/>
Saterusna kapanggih deui satelit séjénna, [[Nix sarta Hydra]].<ref name="sumber1"/>
Saprak kapanggih ku [[Clyde William Tombaugh]], saurang [[astronom]] ngora di [[Observatorium Lowell]], dina [[18 Pébruari]] [[1930]], Pluto saterusna jadi salah sahiji anggota [[Surya Mandala]] anu tempatna panglaérna .<ref name="sumber1"/>
Jarak Pluto jeung panonpoé nyaéta 5.900,1 juta kilométer.<ref name="sumber1"/>
Pluto ngabogaan diameterdiaméter anu ngahontal 4.862&nbsp;km sarta ngabogaan massa 0,002 massa [[Bumi]].<ref name="sumber1"/>
Période rotasi Pluto ny aéta 6,39 poé, sedengkeun période [[révolusi]] nyaéta 248,4 warsih.<ref name="sumber1"/>
Wangun Pluto mirip jeung [[Bulan]] kalayan [[atmosfer]] anu ngandung [[métan]].
Numutkeun para ilmuwan [[NASA]] [[planét]] Pluto anu leutik sarta perenahna di panungtung sistem [[surya mandala]] urang kiwari beuki boga warna [[beureum]].<ref name="sumber2">{{id}}[http://pendhowo.com/planet-pluto-berubah-warna/=id Planet Pluto berubah warna] (diaksés tanggal 1 Desember 2011)</ref>
Gambar-gambar anu dicokot [[téléskop]] rohang jomantara Hubble nempokeun yén planét éta 20% leuwih beureum ti saméméhna.<ref name="sumber2"/>
Para pakar yakin fenomena étafénoménaéta disebabkan ku parobahan dina es anu aya di lakop Pluto dina waktu [[planét]] ieu ngasupan tahap anyar ti [[orbit]] salila 248 warsih.<ref name="sumber2"/>
Gambar-gambar anyar ieu nempokeun [[nitrogén]] anu ngimpel beuki ngolényay di [[kalér]] sarta beuki gelap di bagian [[kidul]].<ref name="sumber2"/>
Parobahan-parobahan ieu kamungkinan badag mangrupa akibat tina lé'éhna [[és]] di [[kutub]] anu kakeunaan sinar [[Panonpoé]] samentara di [[kutub]] séjénna ngimpel.<ref name="sumber2"/>
18.254

éditan