Béda révisi "DNA"

1 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
→‎Pentingna runtuyan: Ngarapihkeun éjahan, replaced: migunakeun → ngagunakeun
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: sahingga → antukna (3), model → modél (2) using AWB)
m (→‎Pentingna runtuyan: Ngarapihkeun éjahan, replaced: migunakeun → ngagunakeun)
== Pentingna runtuyan ==
 
Dina hiji gén, runtuyan nukléotida sapanjang lambar DNA nangtukeun hiji [[protéin]], nu perlu dijieun ku hiji [[organisme]] atawa "[[éksprési gén|diéksprésikeun]]" sakali atawa sababaraha kali nalika hirupna migunakeunngagunakeun béja runtuyanana. Hubungan antara runtuyan nukléotida jeung runtuyan [[asam amino]] protéinna ditangtukeun ku aturan [[Tarjamah (biologi)|tarjamah]] sélular basajan, nu sacara koléktif katelah salaku [[sandi genetik]]. Maca sapanjang runtuyan "panyandi protéin" hiji gén, unggal tilu runtuy nukléotida (disebut [[kodon]]) nangtukeun atawa "nyandi" hiji asam amino.
 
Di loba [[spésiés]], jigana ukur sabagéan leutik tina sakabéh runtuyan [[génom]] nu nyandi protéin. Fungsi nu sésana nepi ka kiwari can dipikanyaho. Geus dipikanyaho yén aya runtuyan nukléotida nu nangtukeun ''affinity'' pikeun [[protéin pamengkeut DNA]] (''DNA binding protein'') nu boga rupa-rupa peran penting, hususna dina ngatur réplikasi jeung transkripsi. Runtuyan ieu mindengna disebut [[runtuyan pangatur]] (''regulatory sequence''), bari panalungtik nganggap yén sajauh ieu mah aranjeunna bisa manggihan ngan saeutik ti antarana. "[[DNA runtah]]" (''junk DNA'') nunjukkeun runtuyan nu can kapanggih mibanda gén atawa fungsi.
18.254

éditan