Béda révisi "Molekul"

2 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: Kalolobaan → lolobana
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngarupakeun → mangrupa, Salasahiji → salah sahiji using AWB)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: Kalolobaan → lolobana)
<center>[[Gambar:Atisan.png|center|framed|''Gambar 1.'' Gambaran [[modél géométris 3D|3D]] (kénca jeung tengah) jeung [[modél géométris 2D|2D]] (katuhu) [[terpenoid]], [[atisan]]. Dina modél 3D beulah kénca, atom [[karbon]] digambarkeun salaku buleudan abu-abu, buleudan bodas ngagambarkeun atom [[hidrogén]], sedengkeun silinder nunjukkeun beungkeutna. Modél ieu dibungkus ku "jaring" nu ngagambarkeun beungeut molekular, diwarnaan dumasar wewengkon [[muatan listrik]] positif (beureum) jeung négatif (bulao).]]</center>
 
Kalolobaanlolobana molekul leutik teuing mun hayang ditempo bungkeuleukanana ku mata taranjang, tapi aya iwal. Saguruntul [[natrium klorida|uyah]], atawa [[inten]] dina lélépén, mangrupa kisi [[kristal]] raksasa, molekul ''repetitif'' nu beungkeutan atomna (boh [[beungkeut ionik]] atawa [[beungkeut kovalén|kovalén]]) nyambungkeun sakabéh struktur. Conto séjén molekul makroskopis séjén nyaéta [[DNA]], hiji [[makromolekul]].
 
salah sahiji sipat molekul nyéta [[nisbah]] [[integer|buleud]] unsur-unsur nu nyusun sanyawa, nyaéta [[rumus émpiris]]. Pikeun conto, dina wujud murnina, [[cai]] salawasna diwangun ku [[hidrogén]] jeung [[oksigén]] dina nisbah 2:1, sedengkeun étil [[alkohol]] atawa [[étanol]] salawasna diwangun ku [[karbon]], [[hidrogén]], jeung [[oksigén]] dina nisbah 2:6:1. Najan kitu, nisbah ieu teu nangtukeun jenis molekul sacara husus - [[dimétil éter]] mibanda nisbah nu sarua jeung étanol, misalna. Molekul nu mibanda atom nu sarua dina susunan nu béda disebut [[isomér]].
18.254

éditan