Béda révisi "Huma"

1 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: nunjukeun → nunjukkeun
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyaeta → nyaéta, nya éta → nyaéta (7), ambéh → sangkan, kusabab → ku sabab)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: nunjukeun → nunjukkeun)
Saluyu jeung kamajuan jaman, dina hiji sisi pangaweruh manusa ngeunaan tatanén di wewengkon [[Jawa Barat]], kajaba di [[Baduy]], sistem ngahuma lila kalilaan leungit.<ref name="sumber1"/>
Sistem ngahuma robah jadi sistem tatanén sérang sarta/atau tumpang sari.<ref name="sumber1"/>
Bukti anu nunjukeunnunjukkeun yén masarakat [[Sunda]] geus mikawanoh sistem ngahuma nyaéta dina [[naskah sunda]] anu nyaritakeun [[pakasaban]] sarta istilah anu dipaké dina [[tatanén]], contona dina naskah [[Carita Parahyangan]] jeung [[wawacan Sulanjana]].<ref name="sumber2"/>
Naskah [[Carita Parahyangan]] nyebutkeun lahirna lima urang titisan Panca Kusika, nyaéta Sang Mangukuhan, Sang Karungkalah, Sang Katungmaralah, Sang Sandanggreba, sarta Sang Wretikandajun.
''“... Sang Mangukuhan njieun maneh panghuma, Sang Karungkalah njieun maneh panggerek, Sangkatungmaralah njieun maneh panjadap, Sang Sandanggreba njieun maneh padagang”''.<ref name="sumber2"/>
18.254

éditan