Buka ménu utama

Parobahan

2 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: migunakeun → ngagunakeun (2)
'''Baktéri''' nyaéta golongan panglobana di antara [[organisme]]. Istilah baktéri ('''bacteria''') geus macem-macem dipaké keur sakabéh [[prokariot]] atawa lolobana golongannana, atawa disebut ogé '''eubacteria''', gumantung kana pamikiran ngeunaan hubungannana. Di dieu, ''bacteria'' digunakeun hususna pikeun nunjuk kana ''eubacteria''. Golongan gedé baktéri séjénna nyaéta [[Archaea]]. Studi ngeunaan baktéri disebut ''[[wikt:baktériologi|baktériologi]]'', bagian tina [[mikrobiologi]].
 
Baktéri nyaéta mahluk anu kacida lobana di antara sakabéh organisme. Baktéri aya di mana-mana, dina [[taneuh]], [[cai]], jeung mangrupa pasangan [[simbiosis]] pikeun mahluk hirup séjénna. Loba [[patogén]] anu mangrupa baktéri. lolobanana mibanda ukuran pangpanjangna ukur 0.5-5.0 [[1 E-6 m|μm]], sanajan baktéri gedé saperti ''[[Thiomargarita namibiensis]]'' jeung ''[[Epulopiscium fishelsoni]]'' bisa nambahan ukuran nepi ka 0.5 mm oge. Baktéri umumna miboga [[dinding sél]], saperti [[tutuwuhan]] jeung [[Sél(biologi)|sél]] [[fungi]], tapi ''dinding'' sél baktéri normalna dijieun tina [[peptidoglycan]] tur lain [[sélulose]] (saperti dina [[tutuwuhan]]) atawa [[sitin]] (saperti dina fungi), jeung henteu [[homologi (biologi)|homolog]] jeung ''dinding'' sél [[eukariot]]ik. Lolobana gerak migunakeunngagunakeun [[flagella]], anu béda strukturna dibandingkeun jeung flagella golongan séjén.
 
== Sajarah ==
Baktéri munggaran ditalungtik ku [[Anton van Leeuwenhoek]] dina taun 1674 migunakeunngagunakeun mikroskop lensa tunggal hasil rancangan anjeunna sorangan. Ngaran ''bacterium'' diwanohkeun ku [[Christian Gottfried Ehrenberg|Ehrenberg]] dina 1828, diturunkeun tina [[Basa Yunani]] βακτηριον nu hartina "tongkat leutik". Sabab susahna ngajelaskeun baktéri individual jeung pentingna pamanggih anjeunna pikeun widang tatamba, biokimia, jeung géokimia, sajarah [[baktériologi]] umumna dijelaskeun minangka sajarah [[mikrobiologi]].
 
== Struktur Sél ==
18.254

éditan