Buka ménu utama

Parobahan

2 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: ajen → ajén (2)
== Pamaréntahan Kendan ==
Karajaan ieu ngadeg ti taun 526 M dugi ka 612 M.<ref>Carita Parahiyangan, Nusantara Parwa IV sarga 1 jeung Jawadwipa Parwa I sarga 2</ref> Raja nu munggaran nyaéta Resiguru Manikmaya ( 526 – 568 M ) maréntah salami 42 taun, kagungan istri ka Tirtakancana, puterina Maharaja [[Suryawarman]] Raja [[Tarumanagara]] VII. Nya wewengkon ieu téh minangka hadiah pemere ti mertuana. Resiguru Manikmaya ieu téh nyaéta pendeta siwa.
Saterasna kalungguhanna digentos ku putrana Sura Liman Sakti atawa Rajaputra nu ti alit dugi ka bujang ngiring linggih di akina di puseur dayeuh [[Tarumanagara]]. Di istrénan janten raja di Kendan kala 12 Kresnapaksa bulan Asuji tahun 490 Saka (kira-kira tanggal 5 Oktober 568 M). Migarwa ka Mulyasari turunan Kudungga ti Bakulapura, kagungan putra 2 urang nyaéta Kandiawan jeung Kandiawati. Kandiawati tuluy kawin jeung sodagar ti Sumatera nu saterusna bumen-bumen di ditu ngiring ka salakina. SalajengnaSalajéngna kakawasaan dilinggihkeun ti Sura Liman Sakti ka Kandiawan putrana nu maréntah salila 15 tahun ( 597 – 612 M ), mung teu salamina di Kendan, anjeunna ngalih padumukan ka Medang Jati atawa Medang Gana kumargi sateuacan diistrenan janten raja di Kendan anjeunna tos janten resi guru di dinya. Saparantosna mangsa 15 taun anjeuna léngsér kaprabon margi janten patapa di Layuwatang, janten katelah Rajaresi Déwaraja atanapi Sang Layuwatang.
 
== Daftar Raja Kendan ==
 
== Suksési ==
Kandiawan kagungan putera 5 urang nyaéta: Mangukuhan, Karungkalah, Katungmaralah, Sandanggréba, jeung Wretikandayun. Lima puterana katelah Pancaputra ieu masing-masing dipasihan kalungguhan mangrupi Rahyangta Kulikuli, Rahyangta Surawalen, Rahyangta Pales Awi, Rahyangta Rawung Langit jeung nu bungsu Wretikandayun dijadikeun Rajaresi di Mandala Menir. LajengLajéng kalungguhan raja ti saprak janten patapa di pasrahkeun ka [[Wretikandayun]].
== Rujukan ==
{{Reflist}}
18.254

éditan