Béda révisi "Bisma"

8 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngabogaan → mibanda (4)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: sahingga → antukna, gede → gedé (3))
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngabogaan → mibanda (4))
Samentara tujuh lanceukna anu geus lahir maot alatan diteuleumkeun ka [[walungan Gangga]] ku indung maranéhanana sorangan, Bisma mah bisa salamet alatan polah indungna kaburu kanyahoan sarta dihalangan ku bapana. Satuluyna, Dewi Gangga naék ka surga mawa Bisma anu masih orok ninggalkeun Prabu [[Santanu]] sorangan. Sanggeus 36 taun ti harita, Sang Prabu henteu ngahaja manggihan anakna di hilir [[walungan Gangga]]. [[Dewi Gangga]] satuluyna mikeun éta budak ka Sang Prabu, sarta méré ngaran Déwabrata. Déwabrata satuluyna jadi pangéran anu calakan sarta gagah, ogé dicalonkan salaku pawaris karajaan. Tapi alatan jangjina ka Sang Dasapati, bapana [[Satyawati]] (indung téréna), manéhna réla pikeun henteu narima waris tahta sarta henteu kawin saumur hirup sangkan jaga turunanana henteu silih rebut tahta karajaan jeung turunan Satyawati. Alatan keihlasna kasebut, manéhna dibéré ngaran Bisma sarta disinugrahan layeut jeung Sang Déwa Waktu nu temahna manéhna bisa nangtukeun waktu maotna sorangan.
 
Bisma ngabogaanmibanda dua adi téré ti indung téréna ([[Satyawati]]) nyaéta [[Citrānggada]] jeung [[Wicitrawirya]]. Demi kabagjaan adi-adina, manéhna indit ka [[Karajaan Kasi]] sarta meunangkeun sayembara antukna hasil mawa balik tilu urang puteri nu masing-masing ngaranna [[Amba]], [[Ambika]], jeung [[Ambalika]], pikeun didahupkeun ka adi-adina. Alatan [[Citrānggada]] pupus, mangka Ambika sarta Ambalika ngadahup jeung [[Wicitrawirya]] sedengkeun Amba mitresna Bisma tapi Bisma nampik asihna Amba alatan katalian ku sumpah yén manéhna rék lalagasan saumur hirup. Demi usaha pikeun ngajauhkeun Amba ti dirina, henteu kahaja manéhna mentangkeun panah nembus harigu Amba. Ku maotna éta putri, Bisma dibéré nyaho yén jaga Amba bakal nitis [[réeinkarnasi]] ka saurang pangéeran anu ngabogaanmibanda sipat kawanojaan, nyaéta putera Raja [[Drupada]] anu ngaranna [[Srikandi]]. Jaga maotna ogé aya di leungeun Srikandi anu mantuan [[Arjuna]] dina perang gedé di Kurusetra.
 
== Atikan ==
=== Riwayat ===
 
Bisma nyaéta anak Prabu [[Santanu]], Raja Astina jeung [[Dewi Gangga]]. Waktu leutik ngaranna téh Radén [[Déwabrata]] anu hartina turunan Barata anu luhur. Manéhna ogé miboga ngaran séjén nyaéta Ganggadata. Manéhna nyaéta salah sahiji inohong [[wayang]] anu henteu kawin anu disebut ku istilah ''Brahmacarin''. Dumuk di patapaan Talkanda. Bisma dina pawayangan digambarkan salaku saurang anu sakti, di mana sabenerna manéhna téh ngabogaanmibanda hak kana tahta [[Astina]] tapi alatan kahayang anu luhur ti dirina demi nyingkahan ''perpecahan'' nagara [[Astina]] manéhna rela henteu jadi [[raja]].
 
Resi Bisma pohara sakti mandraguna sarta réa anu taluk ka manéhna. Manéhna miluan [[sayembara]] pikeun meunangkeun putri pikeun Raja [[Astina]] sarta ngaboyong 3 putri. Salah sahiji putri anu dibeunangkeunana nyaéta [[Dewi Amba]]. Dewi Amba tétéla mitresna Bisma. Bisma henteu bisa nampa kaasih Dewi Amba alatan manéhna ngan wawakil pikeun ngabeunangkeun Dewi Amba. Tapi Dewi Amba tetep keukeuh ngan daék kawin jeung Bisma. Bisma ogé nyingsieunan Dewi Amba ku pakarang saktina anu malahan henteu ngahaja nelasan Dewi Amba. Dewi Amba anu keur sakarat dikeukeup ku Bisma bari nyarita yén saéstuna dirina ogé mitresna Dewi Amba. Sanggeus roh Dewi Amba kaluar ti jasadnya saterusna ngomong yén manéhna baris mapag Bisma hiji waktu sangkan bisa babarengan di alam séjén sarta Bisma ogé nyangupan. Dicaritakeun yén roh Dewi Amba nitis [[reinkarnasi]] ka [[Srikandi]] anu baris maéhan Bisma dina perang [[Baratayuda]].
Sanggeus ngadahupkeun [[Citrānggada]] jeung [[Wicitrawirya]], Prabu Santanu turun tahta jadi patapa, sarta digantikeun ku anakna. Hanjakal dua anakna saterusna maot sacara runtuy, ku kituna tahta karajaan Astina sarta randa Citrānggada jeung Wicitrawirya dibikeun ka Abiyasa, putra Durgandini ti salaki kahiji. [[Abiyasa]] anu saterusna nurunkeun Pandu jeung Dretarata, kolot Pandawa jeung Kurawa. Demi jangjina ngabéla [[Astina]], Bisma mihak ka [[Kurawa]] sarta gugur katelasan ku [[Srikandi]] dina perang [[Baratayuda]].
 
Bisma ngabogaanmibanda kesaktian nu tangtu, nyaéta manéhna bisa nangtukeun waktu maotna sorangan. Mangka sabot geus sakarat kakeunaan ku panah, manéhna ménta hiji tempat pikeun ngedéng. [[Kurawa]] méré tempat saré anu méwah tapi ditolak ku Bisma, tungtungna [[Pandawa]] méré ujung panah minangka alas saréna (kasur panah) (sarpatala). Tapi manéhna tacan hayang maot, hayang nempo ahir tina perang Baratayuda.
 
== Tempo ogé ==
18.254

éditan