Béda révisi "Gulma"

1 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: teu aya → euweuh
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: diartikeun → dihartikeun)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: teu aya → euweuh)
[[Gambar:Backlit spring weeds.jpg|thumb|Jujukutan Nu jadi Gulma]]
'''Gulma''' nyaéta [[tutuwuhan]] nu teu akur jeung tempat jadina atawa anu tumuwuh henteu ayaheneuweuh di tempat nu sakuduna.{{fact}} Gulma kaasup kana tutuwuhan anu kaayanana bisa ngaganggu kana tutuwuhan nu séjén.<ref name=":0">Moenandir, J. 1988.Pengantar Ilmu Serta Pengendalian Gulma 1.Jakarta:Rajawali Press. 122 pp. ISBN 9794211478</ref> Gulma mangaruhan loba fase tina [[budidaya]] sarta matak nyieun karugian serius kana [[hasil]] jeung [[kualitas]], jeung ngaronjatkeun [[biaya]] [[produksi]]na.<ref name=":0" /> Karusakan nu langsung disababkeun ku ayana gulma di jero jeung deukeut [[lahan]] anu dipelakan mangrupa gulma di jero [[lahan]] pepelakan nu ngurangan [[hasil]] jeung [[kualitas]] nu disababkeun [[persaingan]] kabutuhan [[tumbuh]], saperti [[zat]] [[gizi]], [[cai]], jeung [[cahaya]].<ref name=":0" /> Gulma ngurangan [[efisiensi]] [[Panén]] jeung mesin-mesin, sabab gulma nu jadi dina taneuh, murilit kana jero [[mesin]] jeung nu nangtung nutupan hasil [[panén]].<ref name=":0" />
 
Dumasar kana [[watesan]] tina nalungtik [[ékologis]] dihartikeun tutuwuhan nu geus diadaptasikan kana [[habitat]] jieunan sarta nyababkeun gangguan ka sadaya kagiatan [[manusa]].<ref>Sastroutomo, S. S. 1990. Ékologi Gulma. PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta:PT Gramedia Pustaka Utama ISBN 979-511-024-1.</ref>
18.254

éditan