Buka ménu utama

Parobahan

1 bita dipupus ,  2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: Kecamatan → kacamatan, anjeuna → anjeunna, tahun → taun (2)
Karajaan '''Kendan''' ayana di wewengkon Kampung Kendan, berada di Désa Citaman Kecamatankacamatan [[Nagrég, Bandung|Nagrég]] [[Kabupatén]] [[Bandung]] ngadeg ti taun 526 M dugi ka 612 M. Raja nu munggaran nyaéta Resiguru Manikmaya ( 526 – 568 M ).<ref>http://www.kompasiana.com/langitmegabirusekali/kerajaan-pajajaran-bermula-di-nagreg_5509d29da33311226a2e3b91</ref> Di patempatan ieu kapanggih patung Durga leutik nu ayeuna aya di [[Museum Nasional Indonésia|Museum Pusat]] [[Jakarta]]. Ogé dina taun 2000 an kapendak aya ruruntuk candi ( candi bojongmenje ) tina batu di sagigireun walungan Cikijing, caket jalan raya Bandung - Garut di wewengkon Rancaékék. Nami Kendan numutkeun élmu kabuhunan téh hartosna puseur sabangsaning alat, ogé mangrupa jenis batu nu loba kapanggih di wewengkon éta.
 
== Pamaréntahan Kendan ==
Karajaan ieu ngadeg ti taun 526 M dugi ka 612 M.<ref>Carita Parahiyangan, Nusantara Parwa IV sarga 1 jeung Jawadwipa Parwa I sarga 2</ref> Raja nu munggaran nyaéta Resiguru Manikmaya ( 526 – 568 M ) maréntah salami 42 taun, kagungan istri ka Tirtakancana, puterina Maharaja [[Suryawarman]] Raja [[Tarumanagara]] VII. Nya wewengkon ieu téh minangka hadiah pemere ti mertuana. Resiguru Manikmaya ieu téh nyaéta pendeta siwa.
Saterasna kalungguhanna digentos ku putrana Sura Liman Sakti atawa Rajaputra nu ti alit dugi ka bujang ngiring linggih di akina di puseur dayeuh [[Tarumanagara]]. Di istrénan janten raja di Kendan kala 12 Kresnapaksa bulan Asuji tahuntaun 490 Saka (kira-kira tanggal 5 Oktober 568 M). Migarwa ka Mulyasari turunan Kudungga ti Bakulapura, kagungan putra 2 urang nyaéta Kandiawan jeung Kandiawati. Kandiawati tuluy kawin jeung sodagar ti Sumatera nu saterusna bumen-bumen di ditu ngiring ka salakina. Salajéngna kakawasaan dilinggihkeun ti Sura Liman Sakti ka Kandiawan putrana nu maréntah salila 15 tahuntaun ( 597 – 612 M ), mung teu salamina di Kendan, anjeunna ngalih padumukan ka Medang Jati atawa Medang Gana kumargi sateuacan diistrenan janten raja di Kendan anjeunna tos janten resi guru di dinya. Saparantosna mangsa 15 taun anjeunaanjeunna léngsér kaprabon margi janten patapa di Layuwatang, janten katelah Rajaresi Déwaraja atanapi Sang Layuwatang.
 
== Daftar Raja Kendan ==
{{sunda-pondok}}
 
[[KategoriCategory:Sajarah Sunda]]
18.254

éditan