Rél: Béda antarrépisi

60 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
clean up using AWB
Tidak ada ringkasan suntingan
(clean up using AWB)
[[File:Rail_track.jpg|277px|thumb|Rél]]
 
'''Rél''' nyaéta [[logam]] batang pikeun landasan jalan [[Karéta Api|karéta api]] atawa kandaraan nu séjén saperti [[Trém|trém]] jeung sajabana.<ref name="Rel"/> Rél mangrupa dua batang logam kaku anu sarua panjang, dipasang dina bantalan minangka dasar landasan.<ref name="Rel"/> Rél-rél éta dibeungkeut dina bantalan maké [[paku]] rél, [[Sekrup|sekrup]] panyangreud ([[basa Indonesia|Ind]]:''penambat''), atawa panyangreud "é" (saperti panyangreud pandrol).<ref name="Rel"/>
 
Rupa-rupa panambat anu dipaké tergantung tina jenis bantalan anu dipaké.<ref name="Rel"/> [[Paku ulir]] atawa paku panyangreud dipaké dina bantalan kai, sedengkeun panyangreud "é" mah dipaké pikeun bantalan [[beton]] atawa [[Semén|semén]].<ref name="Rel"/>
 
Rél biasana dipasangkeun dina luhureun badan jalan anu disaeur ku batu barangkal atawa batu balast.<ref name="Rel"/> Fungsi balast dina rél karéta api nyaéta pikeun ngaredam [[geteran]] jeung lengkungan rél nu diakibatkeun ku beuratna karéta api.<ref name="Rel"/> Pikeun ngaliwatan [[Jambatan|jambatan]], dipaké tatapakan [[kai]] anu leuwih elastis ti batan tatapakan beton.<ref name="Rel"/>
 
== Lébar trék ==
[[File:Gauge EN.svg|thumb|right|443px|Definisi lébar rel/Gauge]]
[[File:Track gauge.svg|thumb|right|443px|Perbandingan Lebar Trék]]
Aya sababaraha lébar trék ([[basa Inggris|Ing]]:''gauge'') anu dipaké, beuki lébar beuki stabil nu ngabalukarkeun leuwih gancang [[Karéta Api|karéta]]na.<ref name="Rel"/> Lébar trék anu aya di sakabéh dunya aya dina daptar ieu. <ref name="Rel">{{en}} [http://www.experiencefestival.com/a/Rail_gauge_-_Early_origins_of_the_standard_gauge/id/2054004 Rel dan lebar sepur] <small> diakses tanggal 27 Januari 2016 </small> </ref>
{|class="wikitable sortable"
! colspan=2| Lébar
* Rel 60
== Cara nyambungkeun rél ==
Ti pabrik anu ngajieun rél, biasana rél dipotong unggal 25 [[méter]].<ref name="R"/> Ku sabab kitu, rél éta kudu disambungkeun deui.<ref name="R"/> Aya sababaraha cara pikeun nyambungkeun rél, nyaéta<ref name="R">{{en}} [http://www.deltarr.com/flashbutt Cara penyambungan rel] <small> diakses tanggal 27 Januari 2016 </small> </ref>:
* Las termit
* Sambungan baut (''Fish plate'')
== Rujukan ==
{{reflist}}
 
{{Karéta-stub}}
[[Kategori:Angkutan karéta]]
 
[[Id:Rel]]
 
{{Karéta-stub}}
 
[[Idid:Rel]]
20.027

éditan