Béda révisi "Sapi"

3 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
clean up using AWB
(clean up using AWB)
| binomial_authority = [[Carolus Linnaeus|Linnaeus]], 1758
}}
'''Sapi''' mangrupa [[sato]] tandukan hasil [[doméstikasi]] anggota [[subfamili]] [[Bovinae]] ti [[famili]] [[Bovidae]]. Sapi diternakkeun pikeun diala [[daging]], [[susu]], [[kulit]], jeung tanagana. Di [[India]], misalna, sapi téh malah dihurmat, teu meunang dirogahala numutkeun kapercayaan Hindu. Kiwari, sadunya téh aya kira 1,3 miliar sapi [http://cattle-today.com/].
 
Numutkeun idéntifikasi munggaran ku [[Carolus Linnaeus]], sapi téh digolongkeun kana tilu [[spésiés]]: ''Bos taurus'' (sapi Eropah, kaasup tipe nu sarupa ti [[Aprika]] jeung [[Asia]]), ''Bos indicus'' (''[[zebu]]''), jeung ''Bos primigenius'' (geus lastari). Nu pamungkas mangrupa karuhun pikeun dua nu ti heula. Kadieunakeun, tilu spésiés ieu ngariut jadi hiji, maké ngaran ''Bos primigenius taurus'', ''Bos primigenius indicus'', atawa ''Bos primigenius primigenius''. Sapi ieu bisa ogé baranahan mun jeung spésiés séjén nu deukeut, misalna jeung [[yak]], [[banténg]], [[gaur]], jeung [[bison]]. Teu bisa sotéh jeung [[munding]].
==Uses of cattle==
[[Image:Cow_with_calf.jpg|left|200px|thumb|Cow with calf]]
Cattle occupy a unique role in human history. Some consider them the oldest form of wealth. Their ability to provide [[meat]], dairy and draft while reproducing themselves and eating nothing but grass has furthered human interests dramatically through the millennia.
 
In [[Hinduism]], the cow is said to be [[holy]] (and thus should not be [[eating|eaten]]); "The cow is my mother. The bull is my sire.". [http://www.sacred-texts.com/hin/m13/m13b041.htm] The importance of the cow is highlighted by the fact that a regional holiday called Mattu Pongal (literally Cow [[Pongal]] in [[Tamil language|Tamil]]) exists which is akin to a bovine [[thanksgiving day]]. In fact a divine cow named [[Kamadhenu]] is considered to be the mother of all [[Hindu]] Gods. It is common to see loose cattle walking the streets, because the holiness it holds in India and other countries that practice Hinduism.
*[http://www.searchcattle.com SearchCattle.com - Specialized Cattle Search Engine]
*[http://www.prairieoxdrovers.com Prairie Ox Drovers -Information, help, and encouragement to get started with oxen.]
* http://okdogi.com/2016/07/jenis-sapi-potong/
 
 
{{pondok}}
 
[[Kategori:Sato ingon]]
[[Kategori:Bovidae]]
[[als:Kuh]]
[[bo:གླང་གོག]]
[[bs:Krava]]
[[cs:Kráva]]
[[cy:Buwch]]
[[nl:Rundvee]]
[[no:Storfe]]
[[pl:bydłoBydło]]
[[pt:Gado]]
[[ru:Корова]]
[[sr:Крава]]
[[sv:Nötboskap]]
[[tr:sığırSığır]]
[[zh:家牛]]
[[bs:Krava]]
18.254

éditan