Chōonpu: Béda antarrépisi

2 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
→‎top: clean up using AWB
m (Bot: Migrating 11 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1091164 (translate me))
(→‎top: clean up using AWB)
 
{{Gojuon}}
 
'''Chōonpu''' (長音符) atawa ogé dipikawanoh kalayan '''onbiki''' (音引き), '''bōbiki''' (棒引き), nyaéta tanda anu dituliskeun dina [[hiragana]] sarta [[katakana]] anu némbongkeun perpanjangan bacaan. Chōonpu dituliskeun jeung gurat [[horizontal]] manakala arah penulisan ditulis ti kénca ka katuhu, tapi ditulis jeung gurat vertikal manakala arah penulisan ditulis ti luhur ka handap. Chōonpu leuwih loba dituliskeun babarengan kalayan [[katakana]], cacak sakapeung ogé kapanggih babarengan kalayan [[hiragana]] kawas dina kecap ''ramen'' (らーめん) anu dituliskeun dina sawatara restoran [[ramen]] di [[Jepang]] {{citation needed}}, dina alih aksara ''romaji'' atawa romawi, chōonpu dilambangkan kalayan penulisan vokal panjang (/aa/, /ii/, /uu/, /ee/ sarta /oo/), atawa dituliskeun kalayan vokal tunggal tapi ditambahkeun gurat horizontal leutik di luhurna (ā, ī, ū, ē sarta ō).
 
Dina penulisan [[hiragana]], vokal panjang biasana henteu ngagunakeun chōonpu, tapi dilambangkan kalayan nambahan kana anu melambangkan foném kasebut, kawas dina tabel katut:
 
{|class="wikitable"
20.027

éditan