Béda révisi "Pedang"

2 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngabogaan → mibanda (4), sakitar → kira-kira (2), jang → pikeun
m (→‎Zaman Besi: Ngarapihkeun éjahan, replaced: metoda → métodeu , metode → métodeu)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngabogaan → mibanda (4), sakitar → kira-kira (2), jang → pikeun)
[[gambar:Espadon-Morges.jpg|thumb|right|80px|Pedang panjang [[Swiss]] ti abad ka-15 jeung abad ka-16]]
'''Pedang''' nyaéta sajinis [[pakarang]] seukeut tur panjang. Pedang bisa ngabogaanmibanda dua sisi seukeut atawa ngan ukur hiji.
 
{{tarjamahkeun|Indonesia}}
===Jaman Parunggu===
 
[[Manusa]] geus nyieun jeung ngagunakeun [[pakarang]] pepedangan ti mimiti jaman parunggu. Pedang anu saméméhna mah tina belati, sakitarkira-kira 2 milenium saméméh maséhi. Pedang ukuranna leuwih ti 1,5 méter jeung henteu ilahar pisan ogé tara dipaké di wanci-wanci jaman parunggu harita. ku sabab panjangna téh ngurangan kana kaampuhan tina parunggu éta. Teu siga logam anu leuwih kuat siga waja, ngajadikeun pedang panjang bisa dipaké dina patempuran.
 
Bagién gagang pedang pas mimitina mah dimaksudkeun pikeun cecekel anu kuat, jeung ngahindarkeun kamungkinan leungeun téh mélésat nalika keur totojos ka arah musuh. Pedang zaman parunggu nu mimiti bijil rupana saperti daun di sabudeureun laut tengah jeung laut hideung, ogé di Mésoppotamia. Pedang ti jaman parunggu nordic sakitarkira-kira 1400 SM nembongkeun cicirén pola ''spiral''. Produksi pedang di china ti mimiti jaman Dinasti Shang.
 
===Zaman Besi===
 
Pedang beusi ngalaman roronjatan pamakéanna dina [[abad ka-13 SM]]. Bangsa Hittie, Mycéania, Yunani, jeung Proto-Celtic Halstatt ngabogaanmibanda kabudayaan anu aya patalina jeung pamakéan mimiti pedang beusi. Beusi ngabogaanmibanda kaonjoyan dina produksi sacara loba jeung ketersediaan bajan baku yang banyak. Pedang besi pada masa awal tidak bisa dibandingkan dengan pedang baja masa sekarang; lebih lunak dan rapuh, ini bahkan lebih jelek daripada pedang perunggu yang bgus kualitasnya, tetapi dengan produksi yang lebih mudah, ketersediaan bahan baku membuat seluruh pasukan dapat menggunakan senjata logam, walaupun pasukan mesir pada zaman perunggu sudah melengkapi pasukkannya dengan senjata perunggu.
 
Kemudian para penempa mempelajari bahwa menambahkan sejumlah karbon ( dimasukkan pada saat peleburan dalam bentuk bebatuan ) kedalam besi, mereka dapat membuat logam yang lebih baik ( sekarang dikenal dengan sebutan "besi baja" ). Beberapa métodeu yang berbéda dalam pembuatan pedang telah ada dalam masa lalu, termasuk, yang paling terkenal, pembentukan pola. Selanjutnya,métodeuyang berbéda berkembang di seluruh dunia.
 
===Pérah===
[[Pérah]] pedang nyaéta bagéan pikeun nyekel pedang. Dina sababaraha [[rupa]] pedang pérahna ngabogaanmibanda panahan di luhur jeung di bagéan handapna, panahan bagéan luhur biasana jangpikeun nahan [[leungeun]] sawaktu ngalakukeun serangan.
 
==Jenis-Jenis Pedang==
18.254

éditan