Béda révisi "RNA"

6 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
→‎Struktur jeung Tipe RNA: Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngabogaan → mibanda (3)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: eo → éo using AWB)
m (→‎Struktur jeung Tipe RNA: Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngabogaan → mibanda (3))
 
Aya bébédana ogé jeung DNA anu aya dina [[nukléus]], RNA lolobana aya dina [[sitoplasma]] utamana [[ribosom]] sanajan aya ogé sababaraha di nukléus. Dina [[sitoplasma]], lobana RNA bisa robah-robah. Kajadian ieu dipangaruhan ku aktivitas [[sintésis protéin]]. Nalika hiji [[protéin]] disintésis, eusi RNA dina sél bakal ngaronjat, kitu ogé sabalikna. RNA ngabogaan komponén [[gula]] anu wangunna D-ribosa ([[péntosa]]). RNA ogé ngabogaan ''basa'' [[nitrogén]] anu sarupa siga [[DNA]], ngan basa [[timin]] jeung pirimidin diganti ku [[urasil]].<ref name=":1" />
 
RNA ngabogaanmibanda tilu tipe anu baris didadarkeun sakumaha di handap ieu:
* '''''rRNA (ribosom RNA)''''' nyaéta RNA anu aya di sitoplasma utamana di [[ribosom]] jeung boga pungsi ngatur dina prosés [[sintésis protéin]]. rRna kuantitasna bisa nepi ka 80% tina jumlah [[sél]] RNA. [[Molekul]] rRNA boga wangun pita tunggal anu teu boga cabang sarta boga sipat fléksibel.<ref name=":0" />
* '''''mRNA (messenger RNA)''''' nyaéta RNA anu pangbadagna sarta pangpanjangna anu diwangun dina jero [[nukléus]]. mRNA boga pungsi mawa kode [[génétik]] ti DNA ka [[ribosom]]. mRNA sok sakapeung disebut ogé '''kodon''' sabab runtuyan'' basa ''N panyusuna mangrupa kode génétik pikeun sintésis protéin. mRNA dicitak ku DNA dina inti anu saterusna dikirim ka ribosom. Sintésis mRNA dicitak ku DNA nalika diperlukeun jeung teu tutuluyan dicitak tapi gumantung kana jenis protéin anu bakal disintésis dina sitoplasma.<ref name=":0" />
* '''''tRNA (transfer RNA)''''' nyaéta RNA anu aya di sitoplasma sarta bisa dipikawanoh ku ranté anu pondok. Pancén tRNA nyaéta narjamahkeun kodon ti mRNA. tRNA boga pungsi pikeun ngangkut [[asam amino]] ka tempat [[sintésis protéin]], nyaéta ribosom ngaliwatan tarjamahan kode-kode anu dibawa mRNA.<ref name=":0" />
DNA jeung RNA ngabogaanmibanda komponén anu hampir sarua tapi duanana ngabogaanmibanda struktur, pungsi jeung sababaraha matéri panyusun anu beda.<ref name=":0" />
== Rujukan ==
 
18.254

éditan