Béda révisi "Kuluwung"

1 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
Ngalereskeun éjahan
(Nyieun kaca anyar thumb|right|200px|Kuluwung dipaké ngocorkeun [[cai di pancuran]] '''Kul...)
 
(Ngalereskeun éjahan)
[[File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Een Karo Batak vrouw met kinderen bij de badplaats TMnr 60023664.jpg|thumb|right|200px|Kuluwung dipaké ngocorkeun [[cai]] di pancuran]]
'''Kuluwung''' nyaéta solobong buleud anu dipaké pikeun ngocorkeun [[cai]].<ref name=Satjadibrata>{{Cite book | author = Satjadibrata (R.) | year = 1954 | chapter = Kuluwung | pages = 193–283 | editor = - | title = SKamus basa Sunda: katut kĕtjap-kĕtjap asing nu geus ilahar | location = Jakarta | publisher = Perpustakaan Perguruan Kementerian P.P. Dan K}}</ref> Kuluwung ogé nunjul kana solobong tina bahan [[kai]] anu dipaké awak [[kendang]], [[bedug]], [[dogdog]] jeung waditra séjén anu wangunna kurang leuwih sarua.<ref name=Elis>{{Cite book | title = Mengungkap kearifan lokal budaya Sunda yang tercermin dalam naskah dan prasasti| last = Sumarlina| first =Elis Suryani Nani | publisher =Alqa Prisma Interdelta | location = [[Bandung]] | year = 2009}}</ref><ref name=Abdullah>{{Cite book | title =Sawidak carita pondok
| last = Mustappa| first =Abdullah ,|coauthor= Karno Kartadibrata, Duduh Durahman | publisher =Mangle Panglipur | location = [[Bandung]] | year =1986}}</ref> [[dogdog]] jeung waditra séjén anu wanguna kurang leuwih sarua.<ref name=Elis>{{Cite book | title = Mengungkap kearifan lokal budaya Sunda yang tercermin dalam naskah dan prasasti| last = Sumarlina| first =Elis Suryani Nani | publisher =Alqa Prisma Interdelta | location = [[Bandung]] | year = 2009}}</ref>
Kuluwung dina basa [[Inggris]] disebut ''pipe''.<ref>[http://www.engineeringtoolbox.com/iso-pipes-tubes-fiitings-standards-d_767.html ISO - Pipe, Tube and Fittings Standards and Specifications]</ref>
==Pedaran==
Kuluwung pikeun pancuran atawa ngocorkeun [[cai]] ka [[sawah]] ilaharna dijieun tuna tangkal [[awi]] anu buku-bukuna ditotogan heula sangkan liangna bungbas.<ref name=Anang>{{Cite book | title = Bambu| last = Sumarna| first = Anang | publisher = Angkasa| location = [[Jakarta]] | year = 1986}}</ref>
Kuluwung pikeun [[waditra]] dijieun tina [[tangkal]] anu mibanda katangtuan sipat : heurasHeuras, garing, lempeng, hampang jeung kuat.<ref name=Departemen>{{Cite book | author = Departemen Pendidikan dan Kebudayaan | year = 2005 | chapter = Awak kendang | pages = 60 | editor = Fulconis, R. | title = Ensiklopedi musik Indonesia, Volume 4 | location = Jakarta | publisher = Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Kebudayaan Daerah }}</ref> Bagéan kuluwung anu liangna badag sarta dituruban ku [[kulit]] ditunda beulah handap ngarana ''setung'' atawa ''Bem'' [[Kendang]], liang kuluwung anu leutikna ogé dituruban ku [[kulit]] disebutna ''Kempyang'' ditunda palebah luhur.<ref name=Ubun>{{Cite book | author = Ubun Kubarsah R. | year = 1994 | chapter = Kuluwung | pages = 73 | editor = - | title = Waditra: mengenal alat-alat kesenian Daerah Jawa Barat | location = London | publisher = CV Beringin Sakti }}</ref>
[[Kai]] anu hadé pikeun bahan kuluwung saperti : [[Jati]], [[kananga]], [[nangka]], jeung [[mahoni]].<ref name=Gabriel >{{Cite book | title = Keyakinan dan Kekuatan: Seni Bela Diri Silat Banten| last = Facal| first = Gabriel | publisher = Yayasan Pustaka Obor Indonesia | location = [[Jakarta]] | year = 2016|ISBN=978-602-433-130-6}}</ref>
==Bahan-bahan kuluwung==
# Kuluwung [[awi]] atawa [[kai]] : Harga kawilang murah loba anu ngajual tur gampang ngagunakeunna.<ref name=Bambang>{{Cite book | title = Budi daya ikan air tawar: ikan gurami, ikan nila, ikan mas| last = Cahyono| first = Ir. Bambang | publisher = Kanisius| location = [[Jakarta]] | year = 2000|ISBN=978-979-672-728-5}}</ref>
# Kuluwung [[taneuh]] : Utamana dipaké pikeun pamiceunan [[cai]] kotor, hanjakal kurang kuat lila jeung gampang ngagebros.<ref name=Rudi>{{Cite book | title = Rencana Rumah Sehat| last =Gunawan| first = Ir. Rudi| publisher = Kanisius| location = [[Jakarta]] | year = 2006}}|ISBN=978-979-21-2271-8</ref>
# Kuluwung tina [[palastik]] : Ilahar dipaké pikeun ngocorkeun [[cai]], hargana kawilang murah, loba rupa jeung ukuran, kuat, tur loba anu ngajual.<ref name=Rudi/>
# Kuluwung [[beusi]] : ilaharIlahar dipaké pikeun ngenyot [[cai]], [[gas]], jeung [[minyak]] tina jero [[taneuh]].<ref name=Suhut >{{Cite book | title = Membuat Biogas; Pengganti Bahan Bakar Minyak & Gas dari Kotoran Ternak| last = Simamora| first = Suhut |coauthor=Salundik, Sri Wahyuni & Surajudin| publisher = AgroMedia| location = [[Jakarta]] | year = 2010}}</ref>
 
# Jeung réa-réa deui
<gallery>
2.061

éditan