Béda révisi "Pasir"

1 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: kulantaran → ku lantaran, dimana → di mana (2), tibatan → ti batan
(Nyieun kaca anyar thumb|200px|right|Pasir-pasir anu aya, disawang ti [[Tasikmalaya ''Regency'']] '''Pasir''' nyaéta hiji tempat anu kaayaanna leuwi...)
 
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: kulantaran → ku lantaran, dimana → di mana (2), tibatan → ti batan)
[[File:Tasikmalaya Regency hilly view.jpg|thumb|200px|right|Pasir-pasir anu aya, disawang ti [[Tasikmalaya]] ''Regency'']]
'''Pasir''' nyaéta hiji tempat anu kaayaanna leuwih luhur ti sabudeureunna tapi leuwih handap tur leutik tibatanti batan [[gunung]].<ref name=Rigg>{{Cite book | author = Jonathan Rigg| year = 1862 | chapter = Pasir | pages = 355 | editor = - | title = A Dictionary of the Sunda Language of Java| location = Batavia| publisher = Lange & Co}}</ref> Pasir luhurna kurang ti 600 [[méter]], taneuh pasir henteu rumpil atawa ngagawir, pasir wangunna henteu pati lega.<ref name=Yuliand>{{Cite book | author = Yudhistira Ghalia Indonesia| year =2002 | chapter = Pasir | pages = 66 | editor = Yanti herlanti, Tutut M Lestari, Donny H.F, Fatmi Septi Sari, S.Si| title = Llmu Pengetahuan Alam Ipa Kelas 3 Sekolah Dasar| location = Yogyakarta| publisher = Yudhistira|isbn=979-746-736-8}}</ref>
Dina basa [[Indonesia]] pasir disebut ''bukit''; basa [[Inggris]] (''hill'').<ref name=Yuliand/><ref name=hill/>
==Pedaran==
Sanajan wanguna kawas [[gunung]], pasir beda jeung gunung sanajan henteu pati écés wates-watesna, hiji tempat disebut pasir dimanadi mana luhurna henteu leuwih ti gunung sarta tanjakanna henteu netek kawas gunung.<ref name=Yuliand/> Di [[Inggris]] ahli ''geografi'' mertélakeun cenah anu disebut pasir téh dimanadi mana mibanda luhur henteu leuwih ti 304,8 [[méter]] tina beungeut [[cai]] [[laut]].<ref name=hill>[https://web.archive.org/web/20151009150601/http://bse.sci-lib.com/article119498.html Hill] at the [[Great Soviet Encyclopedia]].</ref> Aya ogé anu nyebutkeun hiji tempat digolongkeun ana pasir umpama mibanda luhur sahandapeun 600 [[méter]].<ref>{{cite web|title=Rolling Hills|url=https://www.eso.org/public/images/potw1650a/|website=www.eso.org|accessdate=12 December 2016}}</ref>
Di [[skotlandia]] malahan nyebut kana gunung téh pasir, buktina dina gunung-gunung anu aya di éta wewegkon loba anu mibanda ngaran dimimitian ku sebutan pasir atawa ''hill'' (''Cuillin Hills'' Jeung ''Torridon Hills''), Urang [[Amerika]] malahan henteu mibanda wates anu leuwih écés ngeunaan bedana pasir jeung [[gunung]].<ref>{{cite web|url=http://www.wisegeek.com/what-is-the-difference-between-a-mountain-and-a-hill.htm|title=What is the Difference Between a Mountain and a Hill?|publisher=www.wisegeek.com|accessdate=3 Feb 2013}}</ref>
Dina basa [[Malaysia|melayu]] jeung [[Jawa]], pasir téh hartina sarua jeung [[gunung]], contona nyebutkeun gunung anu ngajajar di Pulo [[Sumatra]] di sebut ''Bukit barisan''.<ref>{{id}}[http://m.kompas.com/news/read/2012/04/21/04110543/bukit.barisan.tulang.belakang Bukit Barisan, Tulang Belakang Sumatera]. ''kompas'', Akses:29-04-2012.</ref>
[[File:Abang09 4 1.jpg|thumb|right|Pasir anu aya di sabudeureun Candi abang]]
==Ciri mandiri==
Taneuh pasir kagolongkeun kana taneuh kelas 6 jeung 7 anu mibanda ciri mandiri:
* Taneuhna dengdek (30% - 40%), gampang urug mangsa datang hujan
* Taneuh suburna kawilang déét kulantaranku lantaran mindeng urug
* Kurang subur, ilahar dipaké melak tangkal [[kai]] ([[cengkéh]], [[jati]], [[karét]], jeung sajabana)
* Kudu dijieun séséngkéd umpama dipelakan palawija. <ref name=Rahmat>{{Cite book | title = Teknik Pengelolaan Lahan Berbukit Dan Kritis| last = Rukmana| first =Ir. Rahmat| publisher =Kanisius| location = Jakarta | year = 1999 }}</ref>
==Ngamangpaatkeun taneuh pasir==
{{commonscat|Hills}}
 
[[Kategori:Wangun daratan]]
[[Kategori:Géografi]]
{{commonscat|Hills}}
18.254

éditan