Béda révisi "Guha"

7 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: ea → éa, eo → éo (4), kualatan → ku alatan (3), proses → prosés
(Nyieun kaca anyar thumb|right|200px|Guha pawon taun 1920-1932 '''Guha''' nyaéta liang badag anu aya dina taneuh,...)
 
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: ea → éa, eo → éo (4), kualatan → ku alatan (3), proses → prosés)
'''Guha''' nyaéta liang badag anu aya dina [[taneuh]], [[batu]] atawa di [[gunung]] kalawan bisa diasupan ku jalma.<ref name=Surya >{{Cite book | author = Surya Cipta Ramadhan Kete | year = 2016 | chapter = Goa | pages = 46–49 | title = Pengelolaan Ekowisata Berbasis Goa: Wisata Alam Goa Pindul
| location = Sleman| publisher = deepublish |isbn=978-602-401-143-7}}</ref><ref name=Rigg>{{Cite book | author = Jonathan Rigg | year = 1862 | chapter = G | pages = 46–49 | title = A Dictionary of the Sunda Language of Java | location = Batavia | publisher = LANGE & CO }}</ref>
Ayana guha kualatanku alatan taneuh jeung batu anu aya di éta tempat saeutik-saeutik leyur kabawa [[cai]], lila kalilaan ngawangun liang anu badag (''speleogenesisi'').<ref name=Surya/><ref name=Malam>{{Cite book | title = Intisari Ilmu: Planet Bumi| last = Malam dkk.| first = John |Editor= A Marshall| publisher = PT Penerbit Erlangga | location = [[London]] | year = 2005|ISBN=979-781-078-x }}</ref><ref name=Surya/>
Guha ogé ilahar dipaké pikeun nyebut kana liang anu leutik tina tumpukan batu karang anu aya dijero [[laut]].<ref name=karang/>
==Pedaran==
Guha ngawujud ku ayana rupa-rupa kajadian ''géologi'' saperti [[lini]], kagiatan ''mikroorganisme'', bisa waé ngaliwatan prosesprosés ''[[kimia]]'', ''[[érosi]]'', [[cai]], sarta ayana tekenan jeung pangaruh ''atmosfer''. <ref name=":0"/>
Guha ilaharna aya di gunung [[apu]], kualatanku alatan ayana cai hujan anu rembes kana rengat anu aya di éta gunung, cai anu rembes tuluy suub asup ka jero ngaleyurkeun apu anu aya, lila kalilaan rengat beuki ngagedeanngagedéan antukna ngawangun lombang jeung liang anu badag.<ref name=Rigg/>
Guha ngawujud ku kajadian ''alam'' disabudeureunna.<ref name=karang/> Batu, apu, jeung taneuh anu leyur kabawa rembesan cai biasana aya dijero taneuh kalawan mibanda ukuran anu gedé.<ref name=karang/> Sawaréh guha aya ngawangun ''speleothem'' kualatanku alatan rembesan cai tina lalangit guha anu tuluy-tuluyan dina waktu pohara lilana . <ref name=karang>{{cite web|title=Cavern Geology|url=https://cavern.com/Learn/Cavern%20Geology%20Lesson%20Plan%201.pdf|website=National Caves Association|accessdate=29 June 2016}}</ref>
Pikeun maluruh umur jeung kajadian ''geologis'' anu dirandapan hiji guha bisa ditempo dina urut namperna cai dina dasar éta guha (isotop).<ref name=":0">{{Cite journal|last=Laureano|first=Fernando V.|last2=Karmann|first2=Ivo|last3=Granger|first3=Darryl E.|last4=Auler|first4=Augusto S.|last5=Almeida|first5=Renato P.|last6=Cruz|first6=Franciso W.|last7=Strícks|first7=Nicolás M.|last8=Novello|first8=Valdir F.|date=2016-11-15|title=Two million years of river and cave aggradation in NE Brazil: Implications for speleogenesis and landscape evolution|url=http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169555X16306985|journal=Geomorphology|volume=273|pages=63–77|doi=10.1016/j.geomorph.2016.08.009}}</ref>
==Rupa-rupa guha==
Ditempo tina lumangsungna kajadian anu ngawangun hiji guha, aya sababaraha ''téori'' anu nyebutkeun guha dibedakeun kana tilu rupa :
# TeoriTéori ''Vadose''; hiji guha ngawujud ku alatan ayana cai anu rembes kajero kalawan ngaleyurkeun [[batu]], [[taneuh]], jeung [[apu]] anu kaliliwatan nepika ngawangun hiji liang.<ref name=Surya/>
# TeoriTéori ''Deep Phreatic'' ; cenah guha téh ngawujud ku alatan cai anu ngocor kahiji tempat, tempat liliwatan éta cai ngalaman koropok anu antukna kabawa palid sarta ninggalkeun hiji lombang anu badag.<ref name=Surya/>
# TeoriTéori ''Water Talbe'' ; numutkeun teoritéori ieu cenah guha téh ngawujud ku alatan [[cai]] anu ngocor dina waktu anu lila dina dasar guha kalawan nimbulkeun dasar guha paragi liliwatan cai ngawangun hiji rohangan anu démprak. <ref name=Surya/>
{{pondok}}
{{Commons category|Caves}}
 
[[Kategori:Wangun daratan]]
[[Kategori:Daratan baseuh]]
18.254

éditan