Béda révisi "Guha"

36 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
ngalereskeun éjahan
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: ea → éa, eo → éo (4), kualatan → ku alatan (3), proses → prosés)
(ngalereskeun éjahan)
 
[[File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Grot bij de Gunung Pawon TMnr 60016767.jpg|thumb|right|200px|Guha pawon taun 1920-1932]]
'''Guha''' nyaéta liang badag anu aya dina [[taneuh]], [[batu]] atawa di [[gunung]] kalawan bisa diasupan ku [[jalma]].<ref name=Surya >{{Cite book | author = Surya Cipta Ramadhan Kete | year = 2016 | chapter = Goa | pages = 46–49 | title = Pengelolaan Ekowisata Berbasis Goa: Wisata Alam Goa Pindul
| location = Sleman| publisher = deepublish |isbn=978-602-401-143-7}}</ref><ref name=Rigg>{{Cite book | author = Jonathan Rigg | year = 1862 | chapter = G | pages = 46–49 | title = A Dictionary of the Sunda Language of Java | location = Batavia | publisher = LANGE & CO }}</ref>
Ayana guha ku alatan [[taneuh]] jeung [[batu]] anu aya di éta tempat saeutik-saeutik leyur kabawa [[cai]], lila kalilaan ngawangun liang anu badag (''speleogenesisi'').<ref name=Surya/><ref name=Malam>{{Cite book | title = Intisari Ilmu: Planet Bumi| last = Malam dkk.| first = John |Editor= A Marshall| publisher = PT Penerbit Erlangga | location = [[London]] | year = 2005|ISBN=979-781-078-x }}</ref>
Guha ogé ilahar dipaké pikeun nyebut kana liang anu leutik tina tumpukan batu karang anu aya dijero [[laut]].<ref name=karang/>
==Pedaran==
Guha ngawujud ku ayana rupa-rupa kajadian ''géologi'' saperti [[lini]], kagiatan ''mikroorganisme'', bisa waé ngaliwatan prosés ''[[kimia]]'', ''[[érosi]]'', [[cai]], sarta ayana tekenan jeung pangaruh ''atmosfer''.<ref name=":0"/>
Guha ilaharna aya di [[gunung]] [[apu]], ku alatan ayana cai [[hujan]] anu rembes kana rengat anu aya di éta gunung, cai anu rembes tuluy suub asup ka jero ngaleyurkeun apu anu aya, lila kalilaan rengat beuki ngagedéan antukna ngawangun lombang jeung liang anu badag.<ref name=Rigg/>
Guha ngawujud ku kajadian ''alam'' disabudeureunna.<ref name=karang/> [[Batu]], [[apu]], jeung [[taneuh]] anu leyur kabawa rembesan [[cai]] biasana aya dijero taneuh kalawan mibanda ukuran anu gedé.<ref name=karang/> Sawaréh guha aya ngawangun ''speleothem'' ku alatan rembesan cai tina lalangit guha anu tuluy-tuluyan dina waktu pohara lilana .<ref name=karang>{{cite web|title=Cavern Geology|url=https://cavern.com/Learn/Cavern%20Geology%20Lesson%20Plan%201.pdf|website=National Caves Association|accessdate=29 June 2016}}</ref>
Pikeun maluruh umur jeung kajadian ''geologis'' anu dirandapan hiji guha bisa ditempo dina urut namperna cai dina dasar éta guha (isotop).<ref name=":0">{{Cite journal|last=Laureano|first=Fernando V.|last2=Karmann|first2=Ivo|last3=Granger|first3=Darryl E.|last4=Auler|first4=Augusto S.|last5=Almeida|first5=Renato P.|last6=Cruz|first6=Franciso W.|last7=Strícks|first7=Nicolás M.|last8=Novello|first8=Valdir F.|date=2016-11-15|title=Two million years of river and cave aggradation in NE Brazil: Implications for speleogenesis and landscape evolution|url=http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169555X16306985|journal=Geomorphology|volume=273|pages=63–77|doi=10.1016/j.geomorph.2016.08.009}}</ref>
2.239

éditan