Béda révisi "Pasir"

1 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
ngalereskeun éjahan
(ngalereskeun éjahan)
==Pedaran==
Sanajan wanguna kawas [[gunung]], pasir bedabéda jeung gunung sanajan henteu pati écés wates-watesna, hiji tempat disebut pasir di manaupama luhurna henteu leuwih ti gunung sarta tanjakanna henteu netek kawas gunung.<ref name=Yuliand/> Di [[Inggris]] ahli ''geografi[[géografi]]'' mertélakeun cenah anu disebut pasir téh di manaupama mibanda luhur henteu leuwih ti 304,8 [[méter]] tina beungeut [[cai]] [[laut]].<ref name=hill>[https://web.archive.org/web/20151009150601/http://bse.sci-lib.com/article119498.html Hill] at the [[Great Soviet Encyclopedia]].</ref> Aya ogé anu nyebutkeun hiji tempat digolongkeun ana pasir umpamaupama mibanda luhur sahandapeun 600 [[méter]].<ref>{{cite web|title=Rolling Hills|url=https://www.eso.org/public/images/potw1650a/|website=www.eso.org|accessdate=12 December 2016}}</ref>
Di [[skotlandiaSkotlandia]] malahan nyebut kana gunung téh pasir, buktina dina gunung-gunung anu aya di éta wewegkonwewengkon loba anu mibanda ngaran dimimitian ku sebutan pasir atawa ''hill'' (''Cuillin Hills'' Jeung ''Torridon Hills''), Urangurang [[Amerika]] malahan henteu mibanda wates anu leuwih écés ngeunaan bedanabédana pasir jeung [[gunung]].<ref>{{cite web|url=http://www.wisegeek.com/what-is-the-difference-between-a-mountain-and-a-hill.htm|title=What is the Difference Between a Mountain and a Hill?|publisher=www.wisegeek.com|accessdate=3 Feb 2013}}</ref>
Dina basa [[Malaysia|melayumalayu]] jeung [[Jawa]], pasir téh hartina sarua jeung [[gunung]], contona nyebutkeun gunung anu ngajajar di Pulo [[Sumatra]] di sebut ''Bukit barisan''.<ref>{{id}}[http://m.kompas.com/news/read/2012/04/21/04110543/bukit.barisan.tulang.belakang Bukit Barisan, Tulang Belakang Sumatera]. ''kompas'', Akses:29-04-2012.</ref>
[[File:Abang09 4 1.jpg|thumb|right|Pasir anu aya di sabudeureun Candi abang]]
==Ciri mandiri==
Taneuh pasir kagolongkeun kana taneuh kelas 6 jeung 7 anu mibanda ciri mandiri:
* Taneuhna dengdekdéngdék (30% - 40%), gampang urug mangsa datang hujan
* Taneuh suburna kawilang déét ku lantaran mindeng urug
* Kurang subur, ilahar dipaké melak tangkal [[kai]] ([[cengkéh]], [[jati]], [[karét]], jeung sajabana)
* Kudu dijieun séséngkéd umpamaupama dipelakan palawija.<ref name=Rahmat>{{Cite book | title = Teknik Pengelolaan Lahan Berbukit Dan Kritis| last = Rukmana| first =Ir. Rahmat| publisher =Kanisius| location = Jakarta | year = 1999 }}</ref>
==Ngamangpaatkeun taneuh pasir==
Taneuh pasir ilaharna dimangpatkeun pikeun melak palawija atawa paré huma, tapi henteu saeutik anu dipelak tangkal séjénaséjénna. <ref name=Evawarni>{{Cite book | title = Hubungan Antar Suku Bangsa di Kota Pangkalpinang| last = -| first = Evawarni | publisher = Direktorat Jenderal Kebudayaan | location = [[Jakarta]] | year = 2009| ISBN=978-979-1281-28-7 }}</ref>
Di [[Garut]] taneuh pasir dimangpaatkeun pikeun melak tangkal ''serehséréh wangi (cymbopogonCymbopogon nardus)'' lantaran ieu tangkal kudu katojo ku cahaya [[panon poé]] langsung (ulah kahieuankahieuman), ari di [[Manado]] mah pasir-pasir téh loba dipelakan tangkal [[cengkéh]].<ref name=Setijati >{{Cite book | title = Perjalanan Panjang Tanaman Indonesia| last = D. Sastrapradja| first = Setijati | publisher = Yayasan Pustaka Obor Indonesia | location = [[Jakarta]] | year = 2012| ISBN=978-979-461-830-1}}</ref>
<ref name=Agus >{{Cite book | title = Tanaman Penghasil Minyak Atsiri| last = Kardinan, M.Sc. APU| first = Ir. Agus| publisher = AgroMedia, | location = [[Jakarta]] | year = 2005| ISBN=979-3702-43-5}}</ref>
 
2.850

éditan