Béda révisi "KAI Commuter Indonésia"

m
~ ngarapikeun
m (→‎Sajarah: Ngarapihkeun éjahan, replaced: modern → modérn)
m (~ ngarapikeun)
| operator = KA Commuter Jabodetabék
}}
[[FileGambar:KAI Commuter Jabodetabek Map.jpg|250px|thumbjmpl|Peta ruteu KRL Commuter Line]]
'''KA Commuter Jabodetabék''' atawa '''KRL Commuter Jabodetabék''' atawa '''KRL Commuter Line''' nyaéta layanan jalur [[karéta rél listrik]] anu dioperasikeun ku PT KAI Commuter Jabodetabék, anak pausahaan [[Kereta Api Indonesia|PT Kereta Api Indonésia]].<ref name="KCJ">[https://www.krl.co.id/ Situs resmi PT KAI Commuter Jabodetabék] {{id}} diakses tanggal 4 Mei 2016</ref><ref name="KAI">[https://www.ereta-api.co.id/ Situs resmi PT Kereta Api Indonesia] {{id}} diakses taggal 4 Mei 2016</ref> KRL geus beroperasi di wilayah [[Jakarta]] ti mimiti taun [[1976]] nepi ka kiwari ngalayanan ruteu komuter di wilayah [[DKI Jakarta]], [[Dépok|Kota Dépok]], [[Bogor|Kota Bogor]], [[Kabupatén Bogor]], [[Bekasi|Kota Bekasi]], [[Kabupatén Lebak]], [[Tangerang|Kota Tangerang]], [[Kabupatén Tangerang]], sarta [[Tangerang Kidul|Kota Tangerang Selatan]].<ref name="KCJ"/>
 
== Sajarah ==
Staats Spoorwegeén, salaku operator [[karéta api]] milik [[Hindia Walanda|Pamaréntah Kolonial Walanda]], ngamimitian proyék éléktrifiaksi jalur karéta [[Tanjung Priuk]] - [[Jatinegara, JAkarta Timur|Meester Cornelis (Jatinegara)]] taun [[1923]] sarta diresmikeun taun [[1925]].<ref name="KCJ"/> proyék éléktrifikasi tuluy berlanjut di lingkar Jakarta, nepi ka [[Bogor]] jeung [[Bekasi]].<ref name="KCJ"/> Karéta nu dipakényaéta [[lokomotip]] listrik seri 3000 buartan pabrik SLM-BBC ([[Swiss]] Locomotive & Machine works - Brown Baverie Cie) lokomotip listrik seri 3100 jieunan pabrik AEG (Allgemanie Electricitat Geselisischaft) [[Jerman]], lokomotip listrik seri 3200 buatan pabrik Westinghouse sarta karéta listrik jieunan pabrik [[General Electric]].<ref name="KCJ"/>
 
Lokomotip anu geus dipaké ri mimiti zaman [[Walanda]] dianggap geus teu layak jalan , tuluy digentikeun ku rangkéan KRL jieunan [[Jepang]] ti imiti taun [[1976]]. Ti taun [[2000]], [[Pamaréntah Indonésia]] sok meunang hibah rangkéan atawa meuli KRL ti Jepang anu dipaké pikeun nambah armada KRL di Jakarta .<ref name="KCJ"/>
== Ruteu ==
* Jalur Beureum/Red Line ([[Stasion Jakarta Kota]] - [[Stasion Bogor]]/[[Stasion Dépok]])
* Jalur Bulao/Blue Line ([[Stasion Jakarta Kota]] - [[Stasion Jatinegara]] - [[Stasion Bekasi]])
* Jalur Konéng/Yellow Line ([[Stasion Jatinegara]] - [[Stasion Kampung Bandan]] - [[Stasion Bogor]]/[[Stasion Dépok]]/[[Stasion Nambo]])
* Jalur Héjo/Green Line ([[Stasion Tanah Abang]] - [[Stasion Serpong]]/[[Stasion Parung Panjang]]/[[Stasion Maja]])
* Jalur Pengumpan/Feeder ([[Stasion Jakarta Kota]] - [[Stasion Manggarai]])<ref name="KCJ"/>
 
== Stasion Utama ==
* [[Stasion Jakarta Kota]]
* [[Stasion Gambir]]
== Rujukan ==
{{reflist}}
{{karéta-stub}}
 
[[Kategori:Angkutan karéta di Indonésia]]
 
 
{{karéta-stub}}
2.038

éditan