Kalimah: Béda antarrépisi

89 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m (Uchup19 mindahkeun kaca Wanda Kalimah ka Kalimah)
mTidak ada ringkasan suntingan
 
=== Kalimah [[Barang]] (''Nomina'') ===
Kalimah barang atawa kalimah nominal nyaéta kalimah anu caritaanana kecap atawa frasa barang (nominal). Nurutkeun patali semantisna, éta kalimah téh nuduhkeun ayana kasaruaan antara jejer jeung caritaanana. Ku lantaran kitu, ieu kalimah téh sok disebut ogé kalimah ékuasional atawa kalimah ékuatif. Dina ieu kalimah, jejer téh dianggap sarua atawa sagolongan jeung caritaan anu nuduhkeun golongan atawa idéntitas jejer. Pikeun negeskeun patali semantis anu nuduhkeun [[golongan]] atawa idéntitas téh, hareupeun kecap atawa frasa barang nu jadi caritaanana sok ditambah kecap ''nyaéta''. Kalawan ringkes, éta kalimah-kalimah barang téh adeganana bisa digambarkeun saperti kieudi handap.<blockquote>Kal Bar J + C: (<nyaéta>) + B/FB Iden/ B/FB Gol + In Fi</blockquote>
'''1) Kal Bar J + C: (<nyaéta>) + B/FB Iden/ B/FB Gol + In Fi'''
 
=== Kalimah [[Sipat]] (''Adjktival'') ===
Kalimah tanpagawéan anu caritaanana mangrupa kecap atawa frasa sipat (adjéktival) disebut kalimah sipat, kalimah adjéktival, atawa kalimah statif. Dina kalimah sipat aya sawatara caritaan anu perlu dilengkepan ku kecap atawa frasa séjén anu nyicingan fungsi panglengkep, pang-pangna caritaam sipat anu nuduhkeun kaayaan atawa suasana jiwa, saperti keca-kecap poho, sieun, butuh, perlu, wani, nyaah, hariwang, watir, jeung sajabana. Lamun digambarkeun, éta adegan kalimah-kalimah sipat téh maksudna kalimah sifat diwangun ku jejer jeung caritaan anu mangrupa kecap atawa frasa sipat, dibarengan atawa henteu ku panglengkep jeung katerangan. Kalimah barang téh adeganana bisa digambarkeun saperti kieudi handap.<blockquote>Kal Sip J + C: S/FS + (PANG) + (K) + In Fi</blockquote>
'''Kal Sip J + C: S/FS + (PANG) + (K) + In Fi'''
 
=== Kalimah Bilangan (''Numeral'') ===
Kalimah bilangan atawa kalimah [[numeral]] nyaéta kalimah tanpagawéan anu caritaanana mangrupa kecap atawa frasa bilangan. Sakapeung caritaan anu mangrupa kacap atawa bilangan téh sok ditambahan kecap aya, upamana kieudi handap ieu.
'''<blockquote>Kal Bil J + C: (<aya>) Bil/FBil + (K) + In Fi'''</blockquote>
 
=== Kalimah Pangantét (''Preeposisional'') ===
Kalimah tanpagawéan anu caritaanana mangrupa frasa pengantét (préposisional) disebut kalimah [[frasa]] pangantét atawa kalimah préposisional. Kalimah pangantét téh bisa dianggap kalimah ringkesan tina kalimah anu diwangun ku jejer, caritaan, jeung katerangan, anu caritaanana dileungitkeun. Papadaning kitu, loba kalimah pangantét anu hésé, malah teu bisa, dianggap mangrupa kalimah ringkesan. Adegan kalimah préposisional téh bisa digambarkeun saperti kieu. <blockquote>Kal Pang J + C: FPang + (K) + In Fi</blockquote>
'''Kal Pang J + C: FPang + (K) + In Fi'''
 
==Rujukan==