Béda révisi "Nyeri huntu"

151 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
{{Orphan|date=April 2017}}
[[Gambar:Lower wisdom tooth neu.jpg|jmpl|Huntu]]
'''Nyeri huntu''' nyaéta hiji kaayaan dimananyeri karasadi nyerijero dijeroatawa atawadi disabudeureunsabudeureun [[huntu]] jeung [[gugusi]]. Tingkat parna karasana nyeri huntu téh rupa-rupa, timimiti nu biasa nepi ka parna. Rasa nyeri huntu bisa karasa sapoésapopoé jeput atawa karasananepi ka teu tangtu waktuna.<ref name=":0">Aladokter. [http://www.alodokter.com/sakit-gigi Pengertian Sakit Gigi] Diaksés ping 27 Séptémber 2017.</ref> Nyeri huntu miminengnamimindengna karasa unggal geus barangdahar nu aramis jeung biasana karasa lamun ti peuting waktu rék saré.<ref name=":0" /> Nyeri huntu dibalikarkeundibalukarkeun ku rupa-rupa masalah nu aya dina huntu jeung gugusi, saperti [[karies gigi|karies]] huntu, [[gingivitis]] atawa panyakit gugusi, jsb.<ref name=":0" /> Nyeri huntu gé mangrupa salah sahiji ciri panyakit [[jantung]], saperti [[angina]], ciri panyakit ''[[sinusitis]]''. Nyeri huntu bisa ngakibatkeunngabalukarkeun panyakit jantung jeung, [[Stroke|''stroke'']].<ref, name=":0" /> Nyeri huntu gé ngabalukarkeunjangar (lieur sirah), jeung guling gasahan.<ref name=":0" />
 
== Nu ngalantarankeun Nyeri Huntu ==
Rupa-rupa nu ngalantarankeun nyeri huntu téh, diantaranadi antarana:<ref name=":0" />
 
=== Radang Gugusi ===
Di jero huntu téh aya nu ngarana ''[[pulpa]]'' huntu. Pulpa huntu mangrupakeunmangrupa lapisan pangjerona dijerodina susunan huntu nu diwangun ku ''[[pembuluh darah]]'' jeung ''[[saraf]] sensitif''. Nyeri huntu téh kusababdisababkeun pulpaku ngarandapanradangna radangpulpa. RadangIeu radang dibalukarkeun ku mangrupa-rupa sabab, diantarana:ieu.<ref name=":0" />
* Kaayaan huntuHuntu nu ngaburukan (ieu kaayaan ieu biasana dibalukarkeun ku huntu nu bolongregas).
* Numpukna nanah handapeun huntu kusababnu inpeksidisababkeun ku inpéksi [[Baktéri|bakteri]] (''[[abses periapikal]]'').
* Ngariutna gugusi.
* Huntu nu barejadpungglakna teu beresih.
* Tambalan huntu nu ruksak (dina huntu nu kungsi ditambal).
 
1.782

éditan