Buka ménu utama

Parobahan

479 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
 
== Jawa jeung Bali ==
Saméméh candrasangkala saéstuna mah aya suryasangkala. Ieu dua hal téh pateungteungna lebah acuan kalender jeung kaayaan posisi matahari jeung bulan. Di Jawa nyoko kana kaayaan posisi matahari jeung bulan, lamun di Bali nyoko kana itungan kalénder Saka. Candrasangkala téh dipaké keur nyirian hiji kajadian nu ahéng jeung dianggap gedé ku masarakat, saperti ngadegna hiji karajaan jeung ayana bancang pakéwuh nu ngarugikeun masarakat. <ref>{{Cite news|url=https://engineear.co/2011/09/12/candrasengkala-i-definisi-sejarah-seni-cronogram-jawa/|title=Candrasengkala I : Definisi & Sejarah Seni Cronogram Jawa|date=2011-09-12|newspaper=Engine EAR|language=en-US|access-date=2017-10-11}}</ref>
 
Dina mangsa karajaan Hindu-Jawa, Suryasangkala leuwih tiheula dipaké nepi ka runtagna Karajaan Majapait. Suryasangkala nyoko kana taun saka nu mangrupa kalender Luni-Solar. Sanggeus Karajaan Demak ngawasa, di Jawa dipaké taun Hijriah nu nyoko kana kaayaan posisi bulan. Ngan, di jaman kakuasaan Mataram nu dipingpin ku Sultan Agung diganti ku Candrasangkala nu nyoko kana taun Jawa (adumanis antara Hijriyah jeung Saka).<ref>{{Cite news|url=https://engineear.co/2011/09/14/candrasengkala-ii-watak-bilangan-angka/|title=Candrasengkala II : Watak Bilangan Angka|date=2011-09-14|newspaper=Engine EAR|language=en-US|access-date=2017-10-11}}</ref>
 
=== Watesan Ma'na Bilangan ===
|'''No.'''
|'''Bilangan'''
|'''BatasanWatesan MaknaMa'na'''
|'''SimbolSimbul / KataKecap'''
|-
|1
1.224

éditan