Buka ménu utama

Parobahan

Taya parobahan ukuran ,  2 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
 
== Jawa jeung Bali ==
Saméméh candrasangkala saéstuna mah aya [[suryasangkala]]. Ieu dua hal téh pateungteungna lebah acuan [[kalénder]] jeung kaayaan posisi [[panonpoé]] jeung [[Bulan (satelit)|bulan.]] Di [[Jawa]] nyoko kana kaayaan posisi panonpoé jeung bulan, lamun di [[Bali]] nyoko kana itungan kalénder [[Saka]]. Candrasangkala téh dipaké keur nyirian hiji kajadian nu ahéng jeung dianggap gedé ku [[masarakat]], saperti ngadegna hiji [[karajaan]] jeung ayana bancang pakéwuh nu ngarugikeun masarakat. <ref>{{Cite news|url=https://engineear.co/2011/09/12/candrasengkala-i-definisi-sejarah-seni-cronogram-jawa/|title=Candrasengkala I : Definisi & Sejarah Seni Cronogram Jawa|date=2011-09-12|newspaper=Engine EAR|language=en-US|access-date=2017-10-11}}</ref>
 
Dina mangsa karajaan [[Hindu]]-Jawa, Suryasangkala leuwih tiheula dipaké nepi ka runtagna [[Karajaan Majapait]]. Suryasangkala nyoko kana taun saka nu mangrupa kalender Luni-Solar. Sanggeus [[Karajaan Demak]] ngawasa, di Jawa dipaké taun Hijriah nu nyoko kana kaayaan posisi bulan. Ngan, di jaman kakuasaan [[Mataram]] nu dipingpin ku [[Sultan Agung]] diganti ku Candrasangkala nu nyoko kana taun Jawa (adumanis antara [[Hijriyah]] jeung Saka).<ref>{{Cite news|url=https://engineear.co/2011/09/14/candrasengkala-ii-watak-bilangan-angka/|title=Candrasengkala II : Watak Bilangan Angka|date=2011-09-14|newspaper=Engine EAR|language=en-US|access-date=2017-10-11}}</ref>
== Rujukan ==
{{reflist}}
 
[[Kategori:Basa Sunda]]
[[Kategori:Basa]]
2.037

éditan