Béda révisi "Gunung Agung"

480 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarengsekeun tarjamahan + Nambihkeun rujukan
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: keneh → kénéh (2))
m (Ngarengsekeun tarjamahan + Nambihkeun rujukan)
| Coordinates = {{coor d|8.342|S|115.508|E|type:mountain}}
| Topographic map =
| Type=[[Stratovolcano]]|Age=|Last eruption=1964, 2017
| First ascent = | Easiest route = leumpang
| Translation = | Language =
}}
'''Gunung Agung''' nyaéta salasahiji gunung nu perenahna di [[Propinsi]] [[Bali]], [[Indonésia]]. Dina 3,142 m saluhureun laut, [[stratovolcano]] ieu mangrupa gunung pangluhurna di Pulo Bali. Gunung ieu aya di [[Kacamatan]] [[Rendang, Karangasem|Rendang]], [[Kabupatén]] [[Kabupatén Karangasem|Karangasem]], [[Propinsi]] Bali.<ref name=gunung>{{cite book|title=Jalan-jalan Bali|First=Agung|Last=Bawantara, Maria Ekasari|ISBN=9789797803025|Publisher=GagasMedia|year=2008}}</ref>
 
Gunung Agung aktip kénéh, kalayan kawah nu lega jeung jero nu kadang-kadangsakapeung ngaluarkeun [[haseup]] jeung [[lebu]]. Ti kajauhan, gunung ieu katingali nyongcot sampurna, sok sanajan aya kawah nu lega ogeogé.<ref name=gunung/>
 
Ti punclut gunung, urang bisa nempo punclut [[Gunung Rinjani]] di pulo [[Lombok]], sanajan duanana seringremen kasimbutandisimbutan ku halimun ogeogé. Wanci nu pangalusna keur naeknaék ka gunung ieu nyaéta nalika fajar 9rebun-rebun) mangsa udaranahawa beresih kénéh, loba tetempoan nu bisa katingali kalayan hadéécés.
 
==Naék gunung==
Aya tilu jalan utama nu deukeut tur ilahar dipaké keur naeknaék ka gunung ieu. Ti kidul, wetanwétan kidul, jeung ti kulon. Ti kulon mangrupa jalan nu pangumumna, sabab bisa dipaju ti Pura Besakih panenjoantéténjoan nu endahéndah sapanjang perjalanan. Penting keur nu naraeknaraék ka gunung pikeun mawa cai sorangan sabab teu meunang ngala cai sapanjang jalan alatan di dinya dianggap suci. Loba taneuh jeung batu nu ngagolosor, ku kituna pentngpenting ogé pikeun maké sapatu nu cocog..<ref name=Bali/>
 
{{tarjamahkeun|Inggris}}
==Bitu taun 1963-64==
Nalika gunung ieu bitu, lahar na ngagulidag ngan sababaraha meter bae ti [[Pura Utama Besakih]] jadi henteu nimbulkeun karuksakan nanaon. Ieu kajadian ku urang Bali dianggap hiji mukjizat jeung totonden ti para Dewa, yen Dewa nembongkeun kakuatan nu kacida rohaka tapi hente ngaruksak wangunan nu geus dijieun pikeun ibadah urang Bali. Dalah ti kitu, dina ieu kajadian saeutikna 1000 urang palastra jeung sababaraha Desa ancur burakrakan ditarajang bituna ieu gunung.<ref name=Bali>{{cite book|title=Intensive-Learning English|First=Erwan|Last=Juhara|ISBN=9789799255440|Publisher=PT Grafindo Media Pratama|year=2008}}</ref>
Lava flows missed, sometimes by mere yards, the [[Mother Temple of Besakih]]. The saving of the temple is regarded by the [[Balinese people]] as miraculous and a signal from the gods that they wished to demonstrate their power but not destroy the monument the Balinese faithful had erected. However, over 1,000 péople were killed and a number of villages were destroyed in this eruption.
 
[[Image:Bali_Mts_Agung_and_Batur.jpg|thumb|300px|Gunung Agung di beulah kenca; [[Gunung Batur]], jeung lianna, di beulah katuhu]]
[[Image:Map indonesia volcanoes.gif|thumb|300px|Peta gunung seuneuan di Indonésia]]
 
== Tempo ogeogé ==
* [[Daptar gunung seuneuan di Indonésia]]
 
*[http://volcano.und.nodak.edu/vwdocs/volc_images/img_agung_batur.html nodak.edu]
{{Indonésia-pondok}}
==Dicutat tina==
 
{{reflist|2}}
[[Kategori:Gunung api aktif|Agung, Gunung]]
[[Kategori:Gunung di Indonésia|Agung, Gunung]]
2.850

éditan