Buka ménu utama

Parobahan

2 bita dipupus ,  12 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
'''Turaés''' nujul ka sababaraha [[serangga]] ti ordo [[Hemiptera]], subordo [[Auchenorrhyncha]], dina superfamili '''Cicadoidea''', nu panonna leutik jeung pajauh sarta [[jangjang]] tembus ténjo (transparan). Turaés hirup di wewengkon iklim sedeng jeung tropis, kawentar ku sorana anu nongtoréng.
 
==TaksonomiPedaran==
Aya rébuan [[spésiés]] turaés, nu disusun kana dua famili: '''[[Tettigarctidae]]''' jeung '''Cicadidae'''. Spésiés Tettigarctidae nu hirup kénéh aya dua: hiji di [[Australia]] Kidul, hiji deui di [[Tasmania]]. Famili Cicadidae dibagi kana subfamili Tettigadinae, Cicadinae jeung Tibicininae, nu kabéhanana aya di sakuliah dunya, iwal [[Antartika]].
 
Spésiés turaés di [[Amérika Kalér]] lolobana kaasup genus ''[[Tibicen]]''—''turaés taunan'', tapi nu paling dipikanyaho mah genus ''[[Magicicada]]''. Turaés ieu mah daur hirupna téh panjang pisan (13 atawa 17 taun), sarta mucunghul dina jumlah anu mahabu. Spésiés Amérika lianna, di antarana Turaés Apacé (''[[Diceroprocta apache]]'').
 
Di [[Selandia Anyar]], turaésna kabagi kana 38 spésiés ti 5 genera, nu kabéhanana éndemik Selandia Anyar jeung kapuloan sabudeureunana ([[Kapuloan Norfolk]], [[Kalédonia Anyar]]).
 
==Deskripsi==
Turaés sawawa panjangna 2 - 5 [[séntiméter|cm]], najan di [[Malaysia]] mah aya ''[[Pomponia imperatoria]]'' nu panjangna nepi ka 15 cm. Panon turaés mah pajauh, nonjol di sisi kénca-katuhu huluna, [[anténeu (biologi)|anténeuna]] pondok, aya di antara/hareupeun panonna, sedengkeun jangjang hareupna mémbranan. Di wewengkon nu tiris, turaés bisa manaskeun awakna sorangan, sedengkeun di daérah sagara keusik nu panas bisa nurunkeun hawa awakna (ku cara ngésangan manéh).
 
| colspan=3|Liang kaluar kuuk (Jepang)
|}
 
==Taksonomi==
Aya rébuan [[spésiés]] turaés, nu disusun kana dua famili: '''[[Tettigarctidae]]''' jeung '''Cicadidae'''. Spésiés Tettigarctidae nu hirup kénéh aya dua: hiji di [[Australia]] Kidul, hiji deui di [[Tasmania]]. Famili Cicadidae dibagi kana subfamili Tettigadinae, Cicadinae jeung Tibicininae, nu kabéhanana aya di sakuliah dunya, iwal [[Antartika]].
 
Spésiés turaés di [[Amérika Kalér]] lolobana kaasup genus ''[[Tibicen]]''—''turaés taunan'', tapi nu paling dipikanyaho mah genus ''[[Magicicada]]''. Turaés ieu mah daur hirupna téh panjang pisan (13 atawa 17 taun), sarta mucunghul dina jumlah anu mahabu. Spésiés Amérika lianna, di antarana Turaés Apacé (''[[Diceroprocta apache]]'').
 
Di [[Selandia Anyar]], turaésna kabagi kana 38 spésiés ti 5 genera, nu kabéhanana éndemik Selandia Anyar jeung kapuloan sabudeureunana ([[Kapuloan Norfolk]], [[Kalédonia Anyar]]).
 
==Sumber rujukan==
11.488

éditan