Béda révisi "Kabupatén Bandung"

Taya parobahan ukuran ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tag: Éditan sélular Éditan wéb HP
| web={{url|bandungkab.go.id}}
}}
'''Kabupatén Bandung''' ({{lang-su|ᮊᮘᮥᮕᮒᮦᮔ᮪ ᮘᮔ᮪ᮓᮥᮀ}}) mangrupa hiji [[kabupatén]] di [[Propinsi]] [[Jawa Barat]], [[Indonesia]]. Ibukotana nyaéta '''Soréang'''. KabupaténIeu ieukabupatén wawatesan jeung [[Kabupatén Sumedang]] di beulah kalér, [[Kabupatén Garut]] di beulah wétan kidul, [[Kota Bandung]] di beulah kulon kalerkalér, sarta [[Kabupatén Bandung Kulon]] di beulah kulon.
 
Kabupatén Bandung kawengku kungawengku 31 [[kacamatan]], nu kabagi deui kana sababaraha [[désa]] jeung [[kalurahan]]. PusatPuseur pamaréntahanpamaréntahanana di Kacamatan [[Soréang, Bandung|Soréang]].
 
== Topografi ==
== Sajarah Kabupatén Bandung ==
{{refimprove}}
Kabupatén Bandung wedal ngaliwatanku ayana Piagem Sultan Agung Mataram,yaktos dina ping 9 sasih Muharram taunAliftaun Alif atawa sami kalawan dintenpoé saptuSaptu ping 20 April 1641 Masehi. Bupati kahijinamunggaranana nyaéta Tumenggung Wiraangunangun (1641-1681 M). TiDina buktosbukti sajarah kasebatkasebut, ditetepkeun yén 20 April minangka Dintenpoé Jantenjadi Kabupatén Bandung. Kalungguhan bupati saterusna digantikeundiganti ku [[Tumenggung Nyili]] lepatnu saurangmangrupa putrasalah saurang naputrana. Nanging Nyili henteu lami nyepeng kalungguhan kasebat margi ngiring Sultan Banten. Kalungguhan bupati saterusna dituluykeun ku Tumenggung Ardikusumah, saurang Dalem TenjolayaTénjolaya (Timbanganten) dina taun1681taun 1681-1704.
 
Salajengna kalungguhan Bupati Kabupatén Bandung ti R. Ardikusumah dibikeundisérénkeun ka putra naputrana R. Ardisuta anu diangkat taun1704taun 1704 sanggeus Pamaréntah Hindia BelandaWalanda ngayakeun pasamoan kalawanjeung para bupati sesa-Priangan di Cirebon. R. Ardisuta (1704-1747) kakoncara kalawan wasta Tumenggung Anggadiredja I sanggeus wafat anjeunna sering disebut Dalem Gordah. minangkaMinangka gagantina diangkat putra pang kolotna napangkolotna Demang Hatapradja anu boga gelar Anggadiredja II (1707-1747).
 
Dina mangsa Pamaréntahan Anggadiredja III (1763-1794) Kabupatén Bandung dihijikeun kalawanjeung Timbanganten, sumawonten dina taun1786taun 1786 anjeunna ngasupkeun Batulayang ka jero pamaréntahan napamaréntahanana. ogé dina mangsa Pamaréntahan Adipati Wiranatakusumah II (1794-1829) ieu pisan puseur dayeuh Kabupatén Bandung dipindahkeun ti Karapyak (Dayeuhkolot) ka sisi walungan Cikapundung atawa alun-alun Dayeuh Bandung ayeuna. PemindahanPindahna puseur dayeuh éta luhurdumasar dasarkana parentah ti Gubernur Jenderal Hindia Belanda Daendels ping 25 Mei 1810,kalawan alesan wewengkon anyar kasebat dipeunteun bade mikeun prospek anu mending ka hal mekar wilayah kasebat.
 
Sanggeus sirah pamaréntahan dicepeng ku Bupati Wiranatakusumah IV (1846-1874),puseur dayeuh Kabupatén Bandung ngembang pesat sarta anjeunna dipikawanoh minangka bupati anu progresif. manéhna peletak dasar master plan Kabupatén Bandung,anu disebut Negorij Bandoeng. taun1850 anjeunna ngadegkeun pendopo Kabupatén Bandung sarta Masjid Agung. Saterusna anjeunna memprakarsai pangwangunan Sakola Raja (Atikan Guru) sarta ngadegkeun sakola kanggo para menak (Opleiding School Voor Indische Ambtenaaren). Luhur jasa-jasa na dina ngawangun Kabupatén Bandung di saniskanten widang anjeunna meunangkeun pangajen ti Pamaréntah Hindia Belanda mangrupi Bentang Jasa,ku kituna balaréa nelahan na kalawan sebutan Dalem Bentang.
Ping 5 Desember 2000,Kolonel H. Obar Sobarna,S.I.P. kapeto ku DPRD Kabupatén Bandung barobah kaayaan Bupati Bandung kalawan direndengan ku Drs. H. Eliyadi Agraraharja minangka Wawakil Bupati. Saprak eta,Soréang leres-leres dikadudukankeun barobah kaayaan pusat pamaréntahan. Dina taun2003 sadaya aparat wewengkon,kajabi Dines Pagawéan Umum,Dines Perhubungan,Dines Kabérésihan,Kantor BLKD,sarta Kantor Diklat,atos resmi berkantor di kompleks perkantoran Kabupatén Bandung. Dina periode pamaréntahan Obar Sobarna,anu kahiji diwangun nyaéta Stadion Olahraga ,nyaéta Stadion Si Jalak Harupat. Stadion ieu mangrupa stadion bertaraf internasional anu barobah kaayaan kareueus balaréa Kabupatén Bandung. sajaba ti eta,dumasar aspirasi balaréa anu diperkuat ku Ulem-Ulem Nomer 22 taun1999,Dayeuh Administratif Cimahi robih status barobah kaayaan kota otonom.
 
Ping 5 Desember 2005, Obar Sobarna nyekel kalungguhan Bupati Bandung kadua kalina direndengan ku H. Yadi Srimulyadi minangka wawakil bupati, ngaliwatan prosés pemilihanpamilihan langsung. DiDina mangsa pamaréntahan anu kadua ieu, dumasar kana dinamika balaréa sarta dirojong ku kenging panalungtikan sarta pengkajian ti 5 paguron luhur, sacara yuridis terbentuklah Kabupatén Bandung Kulon babarengan kalawan kaluarna Ulem-Ulem Nomer 12 taun2007 ngeunaan Pembentukan Kabupatén Bandung Kulon di Propinsi Jawa Barat. puseur dayeuh Kabupatén Bandung Kulon tempatna Kacamatan Ngamprah). Bupati Bandung Kulon mangsa kalungguhan 2008-2013 nyaéta Abubakar.
 
{{Kabupatén Bandung}}
23.341

éditan