Béda révisi "Kuda"

17 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (added Category:Chordata using HotCat)
 
 
== Karakteristik Kuda ==
Dedegan kuda payus pisan pikeun lumpat nyingkahan pamangsa, kasaimbanganana alus, [[naluri lawan atawa lumpat]] anu kuat, sarta bisa [[saré]] boh bari nangtung atawa depa. '''Belo''' (anak kuda) disapih ku indungna dina umur sawelas bulan, nincak sawawa dina umur lima taun. Hirupna bisa nepi ka 25-30 taun. Kuda tunggangan biasana mimiti dilatih maké pelana atawa [[sadel]] antara umur dua jeung opat taun.
 
Kuda halis pamulyaan sacara umum dibagi jadi tilu golongan watek: "getih panas" nu lincah jeung tarik lumpatna, "getih tiis" nu kalem tapi tanagana rosa, jeung "getih haneut" nu watekna di antara panas jeung tiis. Kiwari aya leuwih ti 300  rupa kuda hasil pamulyaan nu dikembangkeun pikeun rupa-rupa mangpaat.
 
Kuda jeung manusa geus dalit ti baheula, di antarana baé dipaké pikeun kagiatan [[tatanén]], [[olahraga]], angkutan, [[kavaleri]], jeung hiburan/[[kasenian]]. Lian ti éta, tina awakna ogé diala dagingna, [[Susu|susu,]] bulu, [[tulang]], jeung nu séjénna pikeun rupa-rupa kaperluan.
 
ku sabab geus ti jaman baheula jadi kalangenan manusa, loba pisan istilah nu dijieun pikeun ngadadarkeun kuda, di antarana [[anatomi]], hambalan hirup, ukuran, [[kelir]], pemuliaan, jeung kalakuanana.
1.718

éditan