Buka ménu utama

Parobahan

Taya parobahan ukuran, 1 tahun yang lalu
m
→‎Cara Nabeuhna: nyaèta -> nyaéta, replaced: nyaèta → nyaéta (2) using AWB
Karinding disimpen dina biwir, terus tepak bagian paneunggeulna ngarah kacipta résonansi sora. Karindng biasana ditabeuh sacara solo atawa grup (2 nepi ka 5 urang). Hiji di antarana disebut juru kawih anu ngatur ritem. Di wewengkon [[Ciawi, Tasikmalaya|Ciawi]], baheulana karinding diulinkeun jeung takokak (pakakas musik bentukna kawas daun). Kiwari, nabeuh karinding diinovasi dibarungan ku pakakas musik séjénna.
 
Sangkan jadi wirahma, carana karinding ditabeuhna ku cara semu ditiup ku hawa tina baham. bédana nabeuh karinding jeung alat musik jenis ''mouth harp'' séjénna nyaètanyaéta lebah tepakan. Ari nu séjénna mah ditoèl. Nya ku cara ditepak loba kapanggih wirahma anu béda-béda. Ketukan tina [[waditra]] karinding disebutna [[Rahel]], nyaètanyaéta keur ngabédakeun saha anu kudu nepak tiheula jeung satuluyna. Nu tiheula makè rahél kahiji, anu kadua maké rahél kadua, jeung saterusna.
 
Euyeubna sora nu dihasilkeun ku karinding nimbulkeun rupa-rupa sora anu mirip sora wirahma waditra séjén, antarana baé sora [[kendang]], [[goong]], [[saron]] [[bonang]] atawa [[bass]], [[rhytm]], [[melodi]] jeung sajabana. Malah ku karinding bisa nyieun [[lagu]] sorangan, sabab cara nepakna anu béda jeung sora tina baham nu bisa divariasikeun bisa ngagampangkeun urang ngahasilkeun sora nu warna-warni. Ceuk kolot, baheula mah ngalagu téh bisa ku karinding, upama urang geus maher ngulinkeun sora karinding, bakal manggihan atawa ngahasilkeun sora pikeun nyarita, tapi sora anu kaluarna sada sora [[robot]]ik.
7.123

éditan