Buka ménu utama

Parobahan

m
→‎Sajarah: nyaèta -> nyaéta, replaced: nyaèta → nyaéta using AWB
 
==Sajarah==
'''Poliétilén terephthalate''' dumasar kana hasil panalungtikan urang [[Inggris]] [[JR Whinfield]] jeung [[JT Dickson]]. Di ''laboratorium'' parusahaan tekstil Calico Asosiasi di Accrington / UK dina taun [[1941]] maranéhna pangheulana manggihan produksi serat/benang [[poliester]] anu dijieun tina [[ethilena]] [[glikol]] jeung asam [[tereftalat]]. Ieu dijieun hiji patén rahasia ku sabab dimimitianna Perang dunya ka II, dina ahir taun [[1943]]. ku sabab kaayaan waktu éta kurang aman jeung kurang laluasa satuluyna Calico Asosiasi jeung pagawéna henteu nuluykeun ieu panalungtikan satuluyna dirawatan waé ku salah sahiji ''lembaga'' pamaréntah Inggris, nyaètanyaéta industri kimia Inggris ICI dipercaya pikeun nuluykeun éta panalungtikan jeung mémérés surat kontrak jeung Calico Asosiasi di Accrington anu aya patali jeung hak-hak produksi na. Dina taun 1947 ICI meunang éta anugera/''hak-hak produksi'' keur sakuliah dunya, Henteu kaasup Amérika Serikat dijerona. Dua taun ti harita, ICI mimiti nyoba serat/benang anu dijieun tina [[Poliétilén terephthalate]] anu dibéré ngaran "''Terylene''". Satuluyna ICI ngayakeun gawé bareng jeung DuPont nyaéta salah sahiji pabrik kimia di Amérika. Dina taun 1949 DuPont meunang ''hak manufaktur'' keur nagara AS mimiti nyoba produksi nyaéta serat/benang anu dibéré mérék "Dacron". dina taun 1953 ieu dua pabrik ( ICI jeung Du Pont)mimiti ngalaksnakeun produksi benang dina ''skala'' anu leuwih gede. Di Pasar Jerman ogé dijieun ieu serat/benang tangtun saméméhna geus meunang heula lisensi. Mérékna "Trevira" jeung "diol". Dina taun 1970-an ku alatan [[proliferasi]] produksi ieu serat. dianggap ngaronjatkeun ekonomi. Nagara anu panggedena ngahasilkeun ieu benang nyaéta Républik Rakyat Cina.
[[File:Dacron Reels.jpeg|thumb|[[Spoletta (filo)|Benang]] Ti Dacron]]
 
7.123

éditan