Buka ménu utama

Parobahan

59 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
 
== Usum Siklon di Sabudeureun Indonesia ==
Dumasar klimatologina, wilayah Indonésia anu aya di sabudeureun [[garis khatulistiwa]] kaasup kana wilayah anu henteu kaliliwatan ku siklon tropis.<ref name=":3">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/06/id|title=Musim Siklon di Sekitar Indonesia|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=13 Februari 2018}}</ref> Tapi sanajan kitu, loba ogé siklon tropis anu aya di sabudeureun wilayah Indonésia.<ref name=":3" /> Hal ieu ngabalukarkeun akibat anu henteu langsung kana kondisi cuaca di [[Indonésia]].<ref name=":3" /> Contona waé, siklon tropis Rossie ([[2008]]) anu kawangun di [[Banten]] beulah kulon, siklon tropis Kirrily anu kawangun di sabudeureun [[kapuloan Aru]], siklon tropis Inigo, anu waktu masih jadi bibit bisa ngaliwatan [[Kapuloan Sunda Alit|Nusa TenggaranTenggara]] jeung badai tropis Vamei (2001) anu diklaim minangka badai tropis anu kawangun pangdeukeutna jeung khatulistiwa nyaéta di sabudeureun semenanjung [[Malaka]], perenahna dina koordinat 1.5° LU.<ref name=":3" />
 
Kalawan ngagunakeun data taun [[1964]] tepi ka taun [[2005]] keur kajadian siklon tropis di wilayah [[Samudra Hindia]] Tenggara jeung taun [[1951]] tepi ka [[2006]] keur kajadian siklon tropis di wilayah Pasifik Barat Laut, geus dilakukeun perhitungan keur meunangkeun gambaran kajadian siklon tropis di wilayah anu deukeut jeung IndonesiaIndonésia utama di wilayah antara 90° tepi ka 150° BT jeung 30° LS tepi ka 30° LU.<ref name=":3" />
 
=== Siklon Tropis di Indonésia Beulah Kidul ===
Keur siklon-siklon tropis di wilayah anu deukeut jeung Indonésia kalawan histori data salila opat puluh dua taun yén di beulah [[kidul]] siklon tropis panglobana aya dina bulan Fébruari[[Pébruari]] nyaéta 23% kajadian dina sabulan.<ref name=":3" /> Disusul ku bulan [[Maret]], (22%), [[Januari]] (21%), [[Désémber]] (14%) jeung [[April]] (11%).<ref name=":3" />Tapi sanajan kitu dina bulan [[Juni]], [[Juli]], [[Agustus]], jeung Séptémbér[[Séptémber]] dipikanyaho mangrupa bulan-bulan anu salila opat puluh dua taun euwueheuweuh kajadian siklon tropis.<ref name=":3" />
 
Siklon tropis di wilayah iniieu palingmindeng seringaya terjadi padadina bulan FebruariPébruari yaitunyaéta 122 kejadiankajadian selamasalila 42opat tahun,puluh dengandua taun kalawan rata-rata kejadiankajadian mencapaingahontal 2,9 kejadiankajadian per tahuntaun. PadaDina bulan iniieu kejadiankajadian siklon tropis terbanyakanu dialamipanglobana padadialaman tahundina taun 1968 dimana padawaktu saatharita ituaya terjadi 7 (tujuh) kali kejadian siklon tropis. NamunSanajan demikian adakitu, saatnyaaya pulaogé didina bulan FebruariPébruari tidakeuweuh terdapat satupunhiji-hiji kejadianacan siklon tropis sepertisakumaha padaanu tahunkajadian dina taun 1967, 1990, danjeung 2002.
 
Bulan DesemberDésémber yang merupakanmangrupa bulan teraktifterahir kedua,kadua selamaanu 42aktif. Salila opat puluh dua taun aya tahuntujuh terdapatpuluh 76genep kejadiankajadian siklon tropis dengankalawan nilainiléy rata-rata sebesar 1,8 kejadiankajadian per tahuntaun. Kondisi ekstrimékstrim pernahkungsi dialamidialaman padadina tahuntaun 1973 dimananu terdapatmana 6aya genep kali kejadiankajadian siklon tropis dalamdina satusabulan. bulan.
 
PadaDina bulan Juni danjeung Agustus terjadiaya frekuensifrékuénsi terkecilpangleutikna dimana selamasalila 42opat tahunpuluh tidakdua pernahtaun sekalipuneuweuh terdapathiji-hiji adanya kejadianacan siklon tropis.
 
=== Siklon tropis di IndonesiaIndonésia Beulah KalerKalér ===
DenganKalawan data histori yanganu lebihleuwih panjang (56 tahuntaun), diketahuidipikanyaho bahwayén wilayah dekatanu Indonesiadeukeut sebelahjeung UtaraIndonésia beulah kalér ngalaman kajadian siklon tropis terbanyakanu terjadipanglobana padadina bulan Agustus dimana 20% siklon tropis terjadikajadian padadina bulan iniieu. Disusul kemudian denganku bulan SeptemberSéptémber (18%), Juli danjeung Oktober (15%).
 
Di bulan Agustus, dengankalawan rata-rata kejadian sebanyakkajadian 5,2 kali siklon tropis per tahuntaun, kondisi ekstrimékstrim maksimum pernahkungsi terjadiaya padadina tahuntaun 1960 (13 kali kejadiankajadian siklon tropis dalamdina sebulansabulan) danjeung kondisi ekstrimékstrim minimumminimun terjadiaya didina tahuntaun 1980 (hanyangan terjadikajadian 2 kali kejadian siklon tropis dalamdina sebulansabulan). DanSabalikna sebaliknya dengankalawan jumlah kejadiananu terkecilpangleutikna 13tilu belas kali dalamdina 56 tahuntaun, bulan FebruariPébruari mengalamingalaman kejadiankajadian ekstrimpaling ékstrim maksimum padadina tahuntaun 1967 danjeung 1976 dengankalawan 2 kali kejadiankajadian siklon tropis danjeung padadina 45 tahuntaun lainnyalainna tidakhenteu mengalamingalaman deui siklon tropis sama sekali.
 
PadaDina bulan Agustus yanganu merupakanmangrupa bulan palingbulang sibukpangsibukna bagikeur pertumbuhankamekaran siklon tropis di wilayah iniieu, daritina 323 kejadiankajadian terdapataya 107 kejadiankajadian yanganu berkembangmekar menjadijadi badai tropis dandiantarana 81ngagedéan diantaranya berkembang lebih jauh menjadijadi hurricane. DiDina bulan FebruariPébruari yanganu merupakanmangrupa bulan dengankalawan jumlah kejadiankajadian siklon tropis paling sedikitpangsaeutikna (13 kejadiankajadian), hanyangan saukur terdapataya satuhiji siklon tropis yanganu berkembangmekar menjadijadi hurricane.
 
== Referensi ==
512

éditan