Buka ménu utama

Parobahan

523 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
 
== Akibat Siklon Tropis ==
Lantaran ukuranana anu kacida gedéna, angin badag, jeung méga anu dipibogana, siklon tropis nyababkeun akibat anu kacida gedéna ka tempat-tempat anu diliwatanana.<ref name=":4">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/07/id|title=Dampak Siklon Tropis|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=13 Februari 2018}}</ref> Ieu akibat bisa mangrupa angin nu gedé, hujan badag tuluy-tulutan, tepi ka nyababkeun banjir, gelombang nu luhur, jeung gelombang badai (''storm surge'').<ref name=":4" />
 
Siklon tropis di laut bisa nyababkeun gelombang anu jangkung, hujan gedé, jeung angin anu tarik pisan.<ref name=":4" /> Hal ieu bisa ngaganggu lalayaran internasional jeung miboga poténsi keur neuleumkeun kapal.<ref name=":4" /> Siklon tropis bisa muterkeun cai jeung nyababkeun gelombang sagara anu anu luhur.<ref name=":4" /> Di daratadaratan, angin anu tarik bisa ngaruksak atawa ngancurkeun kandaraan, wangunan, jambatan, jeung benda-benda lainna.<ref name=":4" /> Gelombang badai ''(storm surge'') atawa ngaronjatna permukaan sagara akibat siklon tropis mangrupa akibat anu panggoréngna nu bisa tepi di daratan.<ref name=":4" />
 
Numutkeun sajarah, 90% siklon tropis bahaya pisan.<ref name=":4" /> Muterna siklon tropis anu ngahontal daratan jeung ''vertical wind shear'' di sabudeureunana bakal ngahasilkeun tornado.<ref name=":4" /> Tornado bisa ogé dihasilkeun minangka akibat tina vortisitas dina dingding panon siklon anu bisa tahan nepi ka daratan.<ref name=":4" />
 
=== Akibat Langsung ===
Anu dimaksud akibat langsung siklon tropis nyaéta akibat anu disababkeun ku siklon tropis nu aya di daérah-daérah anu diliwatanana. <ref name=":4" />Hal ieu bisa mangrupa gelombang anu lhurluhur, gelombang badai nu mangrupa naékna muka sagara saperti cai pasang anu luhur pisan, hujan gedé dibarengan ku angi badag.<ref name=":4" />
 
Contona waktu hiji wilayah di Indonésia ngalaman akibat langsung ayana siklon tropis nyaéta waktu aya kajadian langka siga tumuwuhna siklon tropis Kirrily di luhureun Kapuloan Kai, Laut Banda dina tanggal 27 April 2009.<ref name=":4" /> Kirrily nyababkeun hujan badag jeung storm surge di ieu daérah.<ref name=":4" /> Kacatet puluhan imah ruksak jeung puluhan lainna kakeueum, jalan ruksak, jeung aya gelombang luhur ti tanggal 26 April tepi ka 29 April.<ref name=":4" /> Curah hujan anu kacatet di Tual per 24 jam nyaéta 20mm, 92mm, jeung 193 mm, dina tanggantanggal 27 April, 28 April, jeung 29 April 2009.<ref name=":4" />
 
=== Akibat Teu Langsung ===
Indonésia lain mangrupa daérah liliwatan siklon tropis, tapi sanajan kitu ayana siklon tropis di sabudeureun Indonésia, utamana anu kawangun di sabudeureun Pasifik Barat Laut, Samudera Hindia Tenggara, jeung Australia bakal mangaruhan pangwangunan pola cuaca di Indonésia.<ref name=":4" /> Parobahan pola cuaca ku ayana ieu siklon tropis anu ngajadikeun siklon tropis méré akibat henteu langsung kana kondisi cuaca di wilaya Indonésia.<ref name=":4" />
 
Akibat henteu langsung ku ayana siklon tropis bisa mangrupa:<ref name=":4" />
# Daérah ''pumpunan'' angin.<ref name=":4" /> Siklon tropis anu kawangun di sabudeuereun cai beulah kalér atawa beulah kuloneun Australia sering nyababkeun kawangunna daérah ''pumpunan'' angin di sabudeureun Jawa atawa Laut Jawa, Nusa Tenggara Barat, Nusa Tenggara Timut, Laut Banda, Laut Timor, tepi ka Laut Arafuru.<ref name=":4" /> Ieu pumpunan angin anu nyababkeun kawangunna leuwih loba méga-méga konvéktif nu nyababkeun hujan gedé di éta daérah.<ref name=":4" /> Ditingali tina citra satelit, daérah pumpunan angin katingali minangka daérah anu manjang nu pinuh ku méga kandel nu nyambung kana méga siklon tropis tepi ka katingalina mah éta siklon tropis miboga buntut.<ref name=":4" /> Ku lantaran éta, daérah pumpunan angin ieu mindeng disebut buntut siklon tropis.<ref name=":4" /> Conto kasus waktu Indonésia keuna ku buntut siklon tropis nyaéta waktu siklon tropis George (2 Maret 2007) anu ngakibatkeun ayana daérah pumpunan angin nu manjang ti Jawa Wétan tepi ka Nusa Tenggara Timur.<ref name=":4" /> Curah hujan anu kacatet harita di Ruteng, Waingapu, Rote, Kupang nyaéta 172 mm, 52mm, 78mm, jeung 73mm.<ref name=":4" />
# Daérah bélokan angin.<ref name=":4" /> Ayana siklon tropis di cai Samudra Hindia kadang-kadang bisa nyababkeun kawangunna daérah bélokan angin di sabudeureun Sumatera bagéan kidul atawa Jawa bagéan kulon.<ref name=":4" /> Daérah bélobélokan angin ogé bisa ngakibatkeun kawangunna leuwih loba méga-méga konvéktif panyabab hujan badag di éta daérah. <ref name=":4" />
# Daérah défisit kelembaban.<ref name=":4" /> Babarengan jeung ayana siklon tropis di cai beulah kaléreun Sulawesi atawa di Laut Cina Kidul mindeng katingali babarengan jeung nguranganna curah hujan di wilayah Sulawesi bagéan kalér atawa Kalimantan.<ref name=":4" /> Sanajan can aya panalungtikan deui, tapi katingali yén ieu fénoména disababkeun ku lantaran éta siklon tropis bisa nyerep sasadiaan hawa anu lembab nu aya dina radius nu tangtu di sabudeureunana.<ref name=":4" /> Kaaasup anu aya dina atmosfer di luhureun Kalimantan jeung Sulawesi bagéan kalér tepi ka di ieu wilayah hawana jadi garing jeung kondisi cuacana biasana mah cerah tapi euweuh mégaan.<ref name=":4" />
# Daerah belokan angin Adanya siklon tropis di perairan Samudra Hindia Tenggara kadangkala menyebabkan terbentuknya daerah belokan angin di sekitar Sumatra bagian Selatan atau Jawa bagian Barat. Daerah belokan angin ini juga dapat mengakibatkan terbentuknya lebih banyak awan-awan konvektif penyebab hujan lebat di daerah tersebut.
# Daerah defisit kelembaban. Bersamaan dengan adanya siklon tropis di perairan sebelah utara Sulawesi atau di Laut Cina Selatan seringkali teramati bersamaan dengan berkurangnya curah hujan di wilayah Sulawesi bagian utara atau Kalimantan. Meskipun belum ada penelitian lebih lanjut, namun ditengarai bahwa fenomena ini disebabkan karena siklon tropis tersebut menyerap persediaan udara lembab yang terdapat dalam radius tertentu di sekitarnya, termasuk yang terkandung di atmosfer di atas Kalimantan dan Sulawesi bagian utara sehingga di wilayah ini justru udaranya kering dan kondisi cuacanya cenderung cerah tak berawan.
 
== Referensi ==
512

éditan