Buka ménu utama

Parobahan

361 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
 
== Akibat Siklon Tropis ==
Lantaran ukuranana anu kacida gedéna, angin badag, jeung méga anu dipibogana, siklon tropis nyababkeun akibat anu kacida gedéna ka tempat-tempat anu diliwatanana.<ref name=":4">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/07/id|title=Dampak Siklon Tropis|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=13 Februari 2018}}</ref> Ieu akibat bisa mangrupa [[angin]] nu gedé, [[hujan]] badag tuluy-tulutan, tepi ka nyababkeun [[banjir]], gelombang nu luhur, jeung gelombang badai (''storm surge'').<ref name=":4" />
 
Siklon tropis di laut bisa nyababkeun gelombang anu jangkung, hujan gedé, jeung angin anu tarik pisan.<ref name=":4" /> Hal ieu bisa ngaganggu lalayaran internasional jeung miboga poténsi keur neuleumkeun [[Kapal Selam|kapal]].<ref name=":4" /> Siklon tropis bisa muterkeun cai jeung nyababkeun gelombang sagara anu anu luhur.<ref name=":4" /> Di daratan, angin anu tarik bisa ngaruksak atawa ngancurkeun [[kandaraan]], wangunan, jambatansasak, jeung benda-benda lainna.<ref name=":4" /> Gelombang badai ''(storm surge'') atawa ngaronjatna permukaan sagara akibat siklon tropis mangrupa akibat anu panggoréngna nu bisa tepi di daratan.<ref name=":4" />
 
Numutkeun sajarah, 90% siklon tropis bahaya pisan.<ref name=":4" /> Muterna siklon tropis anu ngahontal daratan jeung ''vertical wind shear'' di sabudeureunana bakal ngahasilkeun tornado.<ref name=":4" /> [[Tornado]] bisa ogé dihasilkeun minangka akibat tina vortisitas dina dingding panon siklon anu bisa tahan nepi ka daratan.<ref name=":4" />
 
=== Akibat Langsung ===
Anu dimaksud akibat langsung siklon tropis nyaéta akibat anu disababkeun ku siklon tropis nu aya di daérah-daérah anu diliwatanana. <ref name=":4" />Hal ieu bisa mangrupa gelombang anu luhur, gelombang badai nu mangrupa naékna muka sagara saperti cai pasang anu luhur pisan, hujan gedé dibarengan ku angi[[angin]] badag.<ref name=":4" />
 
Contona waktu hiji wilayah di [[Indonésia]] ngalaman akibat langsung ayana siklon tropis nyaéta waktu aya kajadian langka siga tumuwuhna siklon tropis Kirrily di luhureun [[Kapuloan Kai]], [[Laut Banda]] dina tanggal [[27 April]] [[2009]].<ref name=":4" /> Kirrily nyababkeun hujan badag jeung ''storm surge'' di ieu daérah.<ref name=":4" /> Kacatet puluhan [[imah]] ruksak jeung puluhan lainna kakeueum, jalan ruksak, jeung aya gelombang luhur ti tanggal [[26 April]] tepi ka [[29 April]].<ref name=":4" /> Curah hujan anu kacatet di Tual per 24 jam nyaéta 20mm, 92mm, jeung 193 mm, dina tanggal 27 April, [[28 April]], jeung [[29 April]] 2009.<ref name=":4" />
 
=== Akibat Teu Langsung ===
Indonésia lain mangrupa daérah liliwatan siklon tropis, tapi sanajan kitu ayana siklon tropis di sabudeureun [[Indonésia]], utamana anu kawangun di sabudeureun [[Pasifik Barat Laut]], Samudera[[Samudra Hindia|Samudra Hindia Tenggara]], jeung [[Australia]] bakal mangaruhan pangwangunan pola cuaca di Indonésia.<ref name=":4" /> Parobahan pola cuaca ku ayana ieu siklon tropis anu ngajadikeun siklon tropis méré akibat henteu langsung kana kondisi cuaca di wilayawilayah Indonésia.<ref name=":4" />
 
Akibat henteu langsung ku ayana siklon tropis bisa mangrupa:<ref name=":4" />
# Daérah ''pumpunan'' angin.<ref name=":4" /> Siklon tropis anu kawangun di sabudeuereun cai beulah [[kalér]] atawa beulah kuloneun Australia sering nyababkeun kawangunna daérah ''pumpunan'' angin di sabudeureun [[Jawa]] atawa [[Laut Jawa]], [[Nusa Tenggara BaratKulon]], [[Nusa Tenggara TimutWétan|Nusa Tenggara Timur]], [[Laut Banda]], [[Laut Timor]], tepi ka [[Laut Arafuru]].<ref name=":4" /> Ieu pumpunan angin anu nyababkeun kawangunna leuwih loba [[méga]]-méga konvéktif nu nyababkeun hujan gedé di éta daérah.<ref name=":4" /> Ditingali tina citra [[satelit]], daérah pumpunan angin katingali minangka daérah anu manjang nu pinuh ku méga kandel nu nyambung kana méga siklon tropis tepi ka katingalina mah éta siklon tropis miboga [[buntut]].<ref name=":4" /> Ku lantaran éta, daérah pumpunan angin ieu mindeng disebut buntut siklon tropis.<ref name=":4" /> Conto kasus waktu Indonésia keuna ku buntut siklon tropis nyaéta waktu siklon tropis George ([[2 Maret]] [[2007]]) anu ngakibatkeun ayana daérah pumpunan angin nu manjang ti [[Jawa Wétan]] tepi ka [[Nusa Tenggara Wétan|Nusa Tenggara Timur]].<ref name=":4" /> Curah hujan anu kacatet harita di [[Ruteng]], [[Waingapu]], [[Rote]], [[Kupang]] nyaéta 172 mm, 52mm, 78mm, jeung 73mm.<ref name=":4" />
# Daérah bélokan angin.<ref name=":4" /> Ayana siklon tropis di cai [[Samudra Hindia]] kadang-kadang bisa nyababkeun kawangunna daérah bélokan angin di sabudeureun Sumatera[[Sumatra]] bagéan kidul atawa Jawa bagéan [[kulon]].<ref name=":4" /> Daérah bélokan angin ogé bisa ngakibatkeun kawangunna leuwih loba méga-méga konvéktif panyabab hujan badag di éta daérah. <ref name=":4" />
# Daérah défisit ''kelembaban''.<ref name=":4" /> Babarengan jeung ayana siklon tropis di cai beulah kaléreun [[Sulawesi]] atawa di [[Laut Natuna Kalér|Laut Cina KidulKidu]]<nowiki/>l mindeng katingali babarengan jeung nguranganna curah hujan di wilayah Sulawesi bagéan kalér atawa [[Kalimantan]].<ref name=":4" /> Sanajan can aya panalungtikan deui, tapi katingali yén ieu fénoména disababkeun ku lantaran éta siklon tropis bisa nyerep sasadiaan hawa anu lembab nu aya dina radius nu tangtu di sabudeureunana.<ref name=":4" /> Kaaasup anu aya dina atmosfer[[atmosfir]] di luhureun Kalimantan jeung [[Sulawesi]] bagéan kalér tepi ka di ieu wilayah hawana jadi garing jeung kondisi cuacana biasana mah cerah tapi euweuh mégaan.<ref name=":4" />
 
== Ngaran Siklon Tropis ==
Unggal siklon tropis miboga ngaran séwang-séwangan.<ref name=":5">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/08/id|title=Nama Siklon Tropis|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=13 Februari 2018}}</ref> Di [[Samudra Atlantik]] jeung di sabudeureun Australia, siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran jelema.<ref name=":5" /> Misalna aya siklon tropis Andrew di [[Florida]] dina taun [[1992]], atawa siklon tropis Tracy anu ngaratakeun 80% padumukan di [[Darwin]] dina taun [[1998]].<ref name=":5" /> Di Samudera Pasifik Kulon, ngaran siklon tropis bisa leuwih variatif saperti siklon tropis [[Orchidaceae|Anggrék]] (ngaran [[kembang]]), Durian[[Kadu]] (ngaran [[buah]]), [[Nuri]] (ngaran [[manuk]]), [[Halong]] (ngaran teluk di [[Viétnam|Vietnam]]), Mekhala (widadari guntur), Bavi (ngaran pagunungan di Vietnam bagéan kalér) jeung Fengshen (déwi angin). <ref name=":5" />
 
== Referensi ==
512

éditan