Buka ménu utama

Parobahan

785 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[Gambar:Tropical Cyclone Lusi (1997).jpg|jmpl|Siklon Tropis Lusi Taun 2007]]
'''Siklon tropis''' nyaéta badai anu miboga kakuatan nu gedé pisan.<ref name=":0">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/01/id|title=Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika » Pusat Meteorologi Publik » TCWC Jakarta|last=Geofisika|first=Badan Meteorologi Klimatologi dan|website=meteo.bmkg.go.id|accessdate=2018-02-11}}</ref> Radius rata-rata siklon tropis kurang leuwih 150 tepi ka 200 km.<ref name=":0" /> Siklon tropis kawangun di luhureun [[sagara]] anu lega, umumna miboga suhu permukaan cai laut anu haneut, leuwih ti 26, 5°C.<ref name=":0" /><ref name=":7">{{Cite news|url=https://nasional.sindonews.com/read/1261724/15/badai-berkekuatan-besar-begini-proses-terbentuknya-siklon-tropis-1511965665|title=Badai Berkekuatan Besar, Begini Proses TErbentuknya Siklon Tropis|last=|first=|date=|work=|access-date=14 Februari 2018|via=}}</ref> Angin badag anu muter di deukeut puseurna miboga kecepatan leuwih ti 63 km/jam.<ref name=":0" /> Sacara téhnis, siklon tropis dihartikeun minangka sistem tekenan handap non-frontal dina skala sinoptik anu tumuwuh luhureun cai nu haneut kalawan wilayah konvéktif jeung kecepatan [[angin]] maksimum 34 knot di sabagéan wilayah anu ngurilingan puseurna, jeung lumangsungna kurang leuwih genep jam.<ref name=":0" />
 
Kadang-kadang di puseur siklon tropis kawangun hiji wilayah kalawan kecepatan angin anu kaitung leutik jeung tanpa ayana [[méga]] anu disebut ku panon siklon.<ref name=":0" /> Diaméter panon siklon téh rupa-rupa ti mimiti 10 tepi ka 100 km.<ref name=":0" /> Ieu panon siklon dikurilingan ku dingding panon, nyaéta wilayah winangun [[cingcin]] anu bisa ngahontal ketebalan 16 km, anu mangrupa wilayah dimana aya kecepatan angin nu pangtarikna jeung curah [[hujan]] panggedéna.<ref name=":0" />
 
Siklon tropis bisa kawangun kalawan sarat-sarat ieu di handap:<ref name=":1" />
# suhu permukaan [[sagara]] sakurang-kurangna 26,5C tepi ka 60 méter jerona.<ref name=":7" /><ref name=":1" /><ref name=":6">{{Cite news|url=http://jabar.tribunnews.com/2017/11/30/inilah-enam-faktor-penyebab-munculnya-siklon-tropis-menurut-prakirawan-bmkg|title=Inilah Enam Faktor Penyebab Munculnya Siklon Tropis Menurut Prakirawan BMKG|last=|first=|date=|work=|access-date=14 Februari 2018|via=}}</ref>
# Kaayaan [[atmosfir]] anu henteu stabil bisa nyababkeun kawangunna [[Méga Kumulonimbus|méga kumulonimbus]].<ref name=":7" /><ref name=":1" /><ref name=":6" /> Ieu méga-méga mangrupa méga anu ngandung [[guludug]] sarta mangrupa pananda wilayah konvéktif kuat anu mangrupa hal penting dina kamekaran siklon tropis.<ref name=":7" /><ref name=":1" /><ref name=":6" />
# Atmosfir anu kaitung lembab di ketinggian kurang leuwih 5 km.<ref name=":7" /><ref name=":1" /><ref name=":6" /> Ieu ketinggian mangrupa atmofer paras tengah, lamun dina kaayaan garing henteu bisa ngadukung kana kamekaran aktivitas badai anu aya dina jero siklon.<ref name=":7" /><ref name=":1" /><ref name=":6" />
# Aya dina jarak sahenteuna 500 km tina [[garis khatulistiwa]].<ref name=":7" /><ref name=":1" /><ref name=":6" /> Sanajan hal ieu bisa waé kajadian tapi siklon jarang kawangun di deukeut ékuator.<ref name=":7" /><ref name=":1" /><ref name=":6" />
# Gangguan atmosfir dina jarak anu deukeut ti permukaan bumi mangrupa [[angin]] anu puseurna dibarengan ku kumpulan angin.<ref name=":7" /><ref name=":1" /><ref name=":6" />
# Parobahan kondisi angin kana ketinggian henteu pati gedé. Parobahan kondisi angin anu gedé bisa ngaganggu prosés kamekaran badai.<ref name=":7" /><ref name=":1" /><ref name=":6" />
 
== Siklus Hirup Siklon Tropis ==
Siklon tropis miboga daur hirup ti mimiti prosés pangwangunanana tepi ka paéhna.<ref name=":7" /><ref name=":2">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/03/id|title=Siklus Hidup Siklon Tropis|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=12 Februari 2018}}</ref> Siklon hirup siklon tropis bisa dibagi jadi opat tahapan nyaéta:
# Tahap pembentukan, ditandaan ku ayana gangguan [[atmosfir]].<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Lamun ditilik tina citra [[satelit]] cuaca, ieu gangguan ditandaan ku wilayah konvéktif ku ayana méga-[[Méga Kumulonimbus|méga kumulonimbus]].<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Puseur sirkulasi acan kawangun, tapi geus katingali dina tungtung ''sabuk perawanan'' anu ngawangun [[spiral]].<ref name=":7" /><ref name=":2" />
# Tahap can asak, dina ieu tahap wilayah konvéktif anu kuat kawangun leuwih rapi tepi ka ngawangun ''sabuk perawanan'' jadi [[buleudan]] (wangunna spiral) atawa ngawangun wilayah anu wangunna rélatif [[Buleudan|buleud]].<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Inténsitasna ngaronjat sacara simultan anu ditandaan ku tekenan [[hawa]] permukaan anu turun ngahontal kurang ti 1000 mb jeung kecepatan [[angin]] maksimum anu ngaronjat tepi ka ''gale force wind'' (kecepatan angin ≥ 34 knot atwa 63 km/jam).<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Angin kalawan kecepatan maksimum museur dina cingcin anu ngurlingan puseur sirkulasi.<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Puseur sirkulasi katingali jelas jeung mimiti katingali ayana panon siklon.<ref name=":7" /><ref name=":2" />
# Tahap asak, dina ieu tahap wangun siklon tropis geus stabil.<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Tekenan hawa minimun anu aya di puseurna jeung angin maksimum di sabudeureunana anu henteu loba ngalaman [[fluktuasi]].<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Sirkulasi siklonik jeung wilayah ''gale force wind'' ngalegaan.<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Citra satelit cuaca ningalikeun kondisi ''perawanan'' leuwih rapih jeung leuwih simétris.<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Dina siklon tropis anu leuwih kuat bisa katingali ayana panon siklon.<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Ieu kajadian ditandaan ku wilayah anu miboga suhu panghaneutna di tengah-tengah sistem ''perawanan'' kalawan angin permukaan anu tenang jeung dikurilingan ku dingding perawanan konvektif anu kandel di sabudeureunana (dingding panon).<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Iwal ti lamun siklon tropis aya di wilayah anu ngadukung kamekaranana.<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Tahap asak biasana ngan ukur tahan kurang leuwih ti 24 jam saméméh inténsitasna mimiti ngurangan.<ref name=":7" /><ref name=":2" />
# Tahap ngurangan, dina ieu tahap puseur siklon anu haneut mimiti leungit.<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Tekenan hawa ngaronjat jeung wilayah ku kecepatan angin maksimum ngalegaan ngajauhan ti puseur siklon.<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Ieu tahap bisa kajadian kalawan téréh pisan lamun siklon tropis ngaliwat di wilayah anu henteu ngadukung keur kamekaranana siga asup ka wilayah cai nu aya di [[garis datar]] nu aya di luhur kalawan suhu sagara anu tiis jeung asup ka daratan.<ref name=":7" /><ref name=":2" /> Tina citra satelit bisa katingali jelas yén éta wilayah konvéktif siklon tropis ngurangan jeung sabuk perawanan lalaunan ngaleungit.<ref name=":7" /><ref name=":2" />
Waktu rata-rata anu dibutuhkeun ku hiji siklon tropis keur mimiti tumuwuh tepi ka leungitna kurang leuwih tujuh poé tapi variasina bisa ti sapoé tepi ka tilu puluh poé. <ref name=":2" />
 
512

éditan