Béda révisi "Siklon Tropis"

161 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
[[Gambar:Tropical Cyclone Lusi (1997).jpg|jmpl|Siklon Tropis Lusi Taun 2007]]
'''Siklon tropis''' nyaéta badai anu miboga kakuatan nu gedé pisan.<ref name=":0">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/01/id|title=Badan Meteorologi Klimatologi dan Geofisika » Pusat Meteorologi Publik » TCWC Jakarta|last=Geofisika|first=Badan Meteorologi Klimatologi dan|website=meteo.bmkg.go.id|accessdate=2018-02-11}}</ref> Siklon tropis bisa nyababkeun angin anu mampu ngaruksak daérah anu jauhna 250 mil ti puseur siklon.<ref name=":8">{{Cite book|title=Ilmu Kebumian dan Antariksa|last=Tjasyono|first=Bayong|publisher=PT Remaja Rosdakarya|year=2009|isbn=979-692-595-8|location=Bandung|pages=200}}</ref> Radius rata-rata siklon tropis kurang leuwih 150 tepi ka 200 km.<ref name=":0" /> Siklon tropis kawangun di luhureun [[sagara]] anu lega, umumna miboga suhu permukaan cai laut anu haneut, leuwih ti 26, 5°C.<ref name=":0" /><ref name=":7">{{Cite news|url=https://nasional.sindonews.com/read/1261724/15/badai-berkekuatan-besar-begini-proses-terbentuknya-siklon-tropis-1511965665|title=Badai Berkekuatan Besar, Begini Proses TErbentuknya Siklon Tropis|last=|first=|date=|work=|access-date=14 Februari 2018|via=}}</ref> Angin badag anu muter di deukeut puseurna miboga kecepatan leuwih ti 63 km/jam.<ref name=":0" /> Sacara téhnis, siklon tropis dihartikeun minangka sistem tekenan handap non-frontal dina skala sinoptik anu tumuwuh luhureun cai nu haneut kalawan wilayah konvéktif jeung kecepatan [[angin]] maksimum 34 knot di sabagéan wilayah anu ngurilingan puseurna, jeung lumangsungna kurang leuwih genep jam.<ref name=":0" />
 
Kadang-kadang di puseur siklon tropis kawangun hiji wilayah kalawan kecepatan angin anu kaitung leutik jeung tanpa ayana [[méga]] anu disebut ku panon siklon.<ref name=":0" /> Diaméter panon siklon téh rupa-rupa ti mimiti 10 tepi ka 100 km.<ref name=":0" /> Ieu panon siklon dikurilingan ku dingding panon, nyaéta wilayah winangun [[cingcin]] anu bisa ngahontal ketebalan 16 km, anu mangrupa wilayah dimana aya kecepatan angin nu pangtarikna jeung curah [[hujan]] panggedéna.<ref name=":0" />
 
== Ngaran Siklon Tropis ==
Mimitina mah ngaran siklon tropis dicokot tina ngaran-ngaran gadis.<ref name=":8" /> Pangalaman ngabuktikeun yén lamun anu dipakéna ngaran gadis bakal ngabalukarkeun komunikasi anu leuwih gampang.<ref name=":8" /> Dina taun [[1960]], geus disusun ngaran siklon tropis numutkeun alfabet.<ref name=":8" /> Umumna mah ngaran siklon tropis henteu ngagunakeun ngaran anu dimimitian ku aksara Q, U, X, Y, Z.<ref name=":8" /> Minangka conto, daftar ngaran siklon tropis dina taun [[1973]] nyaeta Anna, Blanche, Carol, Debbie, Eve, Francelia, Gerda, Holly, Inga, Jenny, Kara, Marta, Netty, Orva, Peggy, rhoda, Tanya, Virgy, jeung Wenda.<ref name=":8" /> Nepi ka taun [[1978]], siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran [[Bikang|awéwé]] utamana di Atlantik jeung Pasifik tapi lantaran ayana pengaduan kaum wanita ngeunaan prasangka séksual maka ngaran [[Jalu|lalaki]] mimiti dipaké, misalna siklon Bruno.<ref name=":8" /> Tapi sanajan kitu ngaran awéwé masih ngadominasi dina pangaranan siklon tropis.<ref name=":8" />
 
Peggy, rhoda, Tanya, Virgy, jeung Wenda. Nepi ka taun 1978, siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran awéwé utamana di Atlantik jeung Pasifik tapi lantaran ayana pengaduan kaum wanita ngeunaan prasangka séksual maka ngaran lalaki mimiti dipaké, misalna siklon Bruno. Tapi sanajan kitu ngaran awéwé masih ngadominasi dina pangaranan siklon tropis
 
Jadi, unggal siklon tropis téh miboga ngaran séwang-séwangan.<ref name=":5">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/08/id|title=Nama Siklon Tropis|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=13 Februari 2018}}</ref> Di [[Samudra Atlantik]] jeung di sabudeureun Australia, siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran jelema.<ref name=":5" /> Misalna aya siklon tropis Andrew di [[Florida]] dina taun [[1992]], atawa siklon tropis Tracy anu ngaratakeun 80% padumukan di [[Darwin]] dina taun [[1998]].<ref name=":5" /> Di Samudera Pasifik Kulon, ngaran siklon tropis bisa leuwih variatif saperti siklon tropis [[Orchidaceae|Anggrék]] (ngaran [[kembang]]), [[Kadu]] (ngaran [[buah]]), [[Nuri]] (ngaran [[manuk]]), [[Halong]] (ngaran teluk di [[Viétnam|Vietnam]]), Mekhala (widadari guntur), Bavi (ngaran pagunungan di Vietnam bagéan kalér) jeung Fengshen (déwi angin). <ref name=":5" />
512

éditan