Buka ménu utama

Parobahan

580 bita ditambahkeun, 1 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
 
== Ngaran Siklon Tropis ==
Mimitina mah ngaran siklon tropis dicokot tina ngaran-ngaran gadis lantaran siklon tropis mangrupa angin anu nagaruksak [[kapal laut]] jeung [[nakhoda]] saparakanca.<ref name=":9" /><ref name=":8" /> Salian ti éta, pangalaman ngabuktikeun yén lamun anu dipakéna ngaran gadis bakal ngabalukarkeun komunikasi anu leuwih gampang.<ref name=":8" /> DinaDi taunAtlantik [[1960]],jeung geusPasifik disusun ngaranTimur siklon tropis numutkeundisebut alfabet.<ref name=":8" /> Umumna mah ngaran siklon tropis henteu ngagunakeun ngaran anu dimimitian ku aksara QHurricane, U, X, Y, Z.<ref name=":8" /> Minangka conto, daftar ngaran siklon tropis dina taun [[1973]] nyaeta Anna, Blanche, Carol, Debbie, Eve, Francelia, Gerda, Holly, Inga, Jenny, Kara, Marta, Netty, Orva, Peggy, rhoda, Tanya, Virgy, jeung Wenda.<ref name=":8" /> Nepi ka taun [[1978]], siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran [[Bikang|awéwé]] utamana di Atlantik jeung Pasifik tapiBarat lantarandisebut ayana pengaduan kaum wanita ngeunaan prasangka séksual maka ngaran [[Jalu|lalaki]] mimiti dipaké, misalna siklon Alex, BrunoTyphoon, jeung Gordon.<ref name=":9" /><ref name=":8" /> Tapi sanajan kitu ngaran awéwé masih ngadominasi dina pangaranan siklon tropis, misalna dina bulan [[Agustus]] [[2005]]di [[Amérikasamudra Sarikat]]lain kadatangandisebut Siklon KatrinaTropis di daérah [[Lousiana]], [[Arizona]], jeung(''Tropical [[Mississippi]]Cyclone'').<ref name=":9" /><ref name=":8" />Katrina mangrupa mamala anu panggoréngna dina sajarah Amérika Sarikat tepi ka nyababkeun rébuan jalma maot, leuwih ti sajuta masarakat ngungsi, nyababkeun karugian anu gedé pisan keur industri [[minyak]] jeung sajabana.<ref name=":9" /> Sanggeus Katrina disusul ku badai Rita datang deui ka Amérika. <ref name=":9" />
 
Dina taun [[1960]], geus disusun ngaran siklon tropis numutkeun alfabet.<ref name=":8" /> Umumna mah ngaran siklon tropis henteu ngagunakeun ngaran anu dimimitian ku aksara Q, U, X, Y, Z.<ref name=":8" /> Minangka conto, daftar ngaran siklon tropis dina taun [[1973]] nyaeta Anna, Blanche, Carol, Debbie, Eve, Francelia, Gerda, Holly, Inga, Jenny, Kara, Marta, Netty, Orva, Peggy, rhoda, Tanya, Virgy, jeung Wenda.<ref name=":9" /><ref name=":8" /> Nepi ka taun [[1978]], siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran [[Bikang|awéwé]] utamana di Atlantik jeung Pasifik tapi lantaran ayana pengaduan kaum wanita ngeunaan prasangka séksual maka ngaran [[Jalu|lalaki]] mimiti dipaké, misalna siklon Alex, Bruno, jeung Gordon.<ref name=":9" /><ref name=":8" /> Tapi sanajan kitu ngaran awéwé masih ngadominasi dina pangaranan siklon tropis, misalna dina bulan [[Agustus]] [[2005]] [[Amérika Sarikat]] kadatangan Siklon Katrina di daérah [[Lousiana]], [[Arizona]], jeung [[Mississippi]].<ref name=":9" /><ref name=":8" />Katrina mangrupa mamala anu panggoréngna dina sajarah Amérika Sarikat tepi ka nyababkeun rébuan jalma maot, leuwih ti sajuta masarakat ngungsi, nyababkeun karugian anu gedé pisan keur industri [[minyak]] jeung sajabana.<ref name=":9" /> Hal ieu nyababkeun Amérika tepi ka ngirimkeun 40.000 tangtara ka daérah mamala.<ref name=":9" /> Sanggeus Katrina disusul ku badai Rita datang deui ka Amérika. <ref name=":9" />
 
Jadi, unggal siklon tropis téh miboga ngaran séwang-séwangan.<ref name=":5">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/08/id|title=Nama Siklon Tropis|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=13 Februari 2018}}</ref> Di [[Samudra Atlantik]] jeung di sabudeureun Australia, siklon tropis dibéré ngaran siga ngaran jelema.<ref name=":5" /> Misalna aya siklon tropis Andrew di [[Florida]] dina taun [[1992]], atawa siklon tropis Tracy anu ngaratakeun 80% padumukan di [[Darwin]] dina taun [[1998]].<ref name=":5" /> Di Samudera Pasifik Kulon, ngaran siklon tropis bisa leuwih variatif saperti siklon tropis [[Orchidaceae|Anggrék]] (ngaran [[kembang]]), [[Kadu]] (ngaran [[buah]]), [[Nuri]] (ngaran [[manuk]]), [[Halong]] (ngaran teluk di [[Viétnam|Vietnam]]), Mekhala (widadari guntur), Bavi (ngaran pagunungan di Vietnam bagéan kalér) jeung Fengshen (déwi angin). <ref name=":5" />
== Akibat Siklon Tropis ==
[[Gambar:Storm surge during hurricane eloise.jpg|jmpl|Badai waktu aya siklon tropis eloise]]
Lantaran ukuranana anu kacida gedéna, angin badag, jeung méga anu dipibogana, siklon tropis nyababkeun akibat anu kacida gedéna ka tempat-tempat anu diliwatanana.<ref name=":4">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/07/id|title=Dampak Siklon Tropis|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=13 Februari 2018}}</ref> Ieu akibat bisa mangrupa [[angin]] nu gedé, [[hujan]] badag tuluy-tulutan, tepi ka nyababkeun [[banjir]], gelombang nu luhur, jeung gelombang badai (''storm surge'').<ref name=":4" /> Gelombang badai nyaéta naékna permukaan laut sapanjang [[basisir]] kalawan téréh lantaran angin anu ngarahkeunana ka daérah basisir.<ref name=":9" /> Siklon tropis di [[Bangladesh]] [[13 Nopémber]] [[1970]] nyababkeun gelombang badai tepi ka 6-9 méter. <ref name=":9" />
 
Siklon tropis di laut bisa nyababkeun gelombang anu jangkung, hujan gedé, jeung angin anu tarik pisan.<ref name=":4" /> Hal ieu bisa ngaganggu lalayaran internasional jeung miboga poténsi keur neuleumkeun [[Kapal Selam|kapal]].<ref name=":4" /> Siklon tropis bisa muterkeun cai jeung nyababkeun gelombang sagara anu anu luhur.<ref name=":4" /> Di daratan, angin anu tarik bisa ngaruksak atawa ngancurkeun [[kandaraan]], wangunan, sasak, jeung benda-benda lainna.<ref name=":4" /> Gelombang badai ''(storm surge'') atawa ngaronjatna permukaan sagara akibat siklon tropis mangrupa akibat anu panggoréngna nu bisa tepi di daratan.<ref name=":4" />
512

éditan