Buka ménu utama

Parobahan

560 bita ditambahkeun, 1 tahun yang lalu
 
== Pusat Peringatan Dini Siklon Tropis (TCWC) ==
Tujuan utama tina hiji sistem peringatan dini siklon tropis nyaéta keur ngurangan korban jiwa, barang-barang, pakaya, jeung masalah anu disababkeun ku siklon tropis kalawan nyadiakeun peringatan dini anu akurat jeung tepat waktu keur [[komunitas]]-komunitas anu kaancam.<ref name=":12">{{Cite web|url=http://meteo.bmkg.go.id/siklon/learn/09/id|title=Pusat Peringatan Dini Siklon Tropis (TCWC)|last=|first=|website=BMKG|publisher=|accessdate=15 Februari 2018}}</ref>
 
Dina sistem peringatan dini siklon tropis aya 4 (opat) pihak anu miboga peranan gedé diantarana:
# lembaga [[météorologi]] anu ngaluarkeun peringatan dini.<ref name=":12" />
# [[Média]] boh citak boh éléktronik anu nyebarkeun peringatan dini.<ref name=":12" />
# Instansi anu nanganan masalah mamala boh di tingkat pusat atawa daérah.<ref name=":12" />
# Masyarakat[[Masarakat]] anu kaancam ku éta bencana alam.<ref name=":12" />
Ku lantaran siklon tropis kacida bahayana, di sakuliah dunya kasebar rupa-rupa pusat peringanperingatan dini siklon tropis atawa (''Tropical Cyclone Warning Centre'') anu tugasna ngamonitor unggal kajadian siklon tropis.<ref name=":12" /> Di unggal tempat, ieu monitoring dilakukeun unggal poé salila 24 jam henteu eureun-eureun ngagunakeun rupa-rupa téhnologi ti mimiti [[satelit]], [[radar]], stasion-stasion panalungtikan nu maké awak atawa henteu.<ref name=":12" /> Tujuanana nyaéta mikanyaho tempat tumuwuhna siklon tropis, gerakanana, jeung kakuatanana.<ref name=":12" />
 
Salian ti éta, pusat-pusat peringatan dini ogé tugasna keur méré informasi jeung peringatan dini sarta nyebarkeun éta informasi ka wilayah-wilayah anu bakal keuna ku akibatna.<ref name=":12" /> Dina kerangka internasional, Organisasi Meteorologi Dunia (WMO) ngaliwatan Tropical Cyclone Program (TCP) geus nyieun hiji sistem peringatan dini siklon tropis di mana unggal daérah kamekaran siklon tropis geus miboga pusat-pusat peringatan dini siklon tropis.<ref name=":12" />
 
Tujuan Tropical Cyclone Program WMO (WMO/TCP) nyaéta ngadorong jeung ngordinir rarancang jeung implementasi tindakan mitigasi mamala anu diakibatkeun ku siklon tropis di sakuliah dunya.<ref name=":12" /> Lantaran henteu sakabéh wilayah dipangaruhan ku siklon tropis jeung struktur régional henteu salilana tepat jeung basin siklon tropis.<ref name=":12" /> TCP ngadegkeun komite siklon tropis anu ngalegaan tepi ka badan-badan régional.<ref name=":12" /> Ieu komite ogé ngawengku sababaraha [[Jaladri|samudra]] anu mangrupa lokasi tumuwuhna siklon tropis.<ref name=":12" /> Petunjuk téhnis dijieun keur ngajalankeun ieu program siklon tropis.<ref name=":12" /> Eusi ieu petunjuk téhnis diantarana ngeunaan tugas stasion, alamat-alamat, telepon jeung nomer telekomunikasi lainna, prosedur telekomunikasi, [[términologi]], définisi, prosedur, konvénsi ngaran siklon tropis, untunit konvvérsi, koordinasi, sarat-sarat analisis, diseminasi jeung observasi radar jeung satelit, pengintaian kapal udaramudara jeung susunan kalimah dina peringatan dini.<ref name=":12" /> Ngaliwatan WMO/TCP geus dijiieun hiji standarisasi prosedural anu kudu ditimbang-timbang dina pelaksananana di badan-badan régional.<ref name=":12" />
 
Dina dasarna aya 2 (dua) jenis peringatan dini siklon tropis nyaéta peringatan dini keur wilayah daratan jeung basisirlaut, jeung peringatan dini keur laut lepas (kadang-kadang dikenal ogé ku sebutan ''marine warning'').<ref name=":12" /> Unggal [[nagara]] anggota badan régional biasana boga tanggung jawab keur nyieun peringatan dini di wilayah daratan jeung basisir masing-masing, sedengkeun keur peringatan dini laut lepas geus ditunjuk sababraha pusat peringatan dini siklon tropis (Tropical Cyclone Warning Centre, TCWC), dimana tiap TCWC geus miboga tanggung jawab keur daérahna masing-masing.<ref name=":12" />
 
== Referensi ==
512

éditan