Buka ménu utama

Parobahan

6.375 bita ditambahkeun, 1 tahun yang lalu
m
Malikkeun éditan 70.166.47.86, diganti deui ka vérsi ahir ku Uchup19
{{Infobox former country
|native_name = Союз Советских Социалистических Республик<br />''Soyuz Sovetskikh Sotsialisticheskikh Respublik''
|conventional_long_name = Uni Républik Sosialis Soviét<br /><small>[[ngaran resmi Uni Soviét|Ngaran séjén]]</small>
|common_name = Uni Soviét
|continent = Eurasia
|era = [[Jaman antarperang]] / [[Perang Tiis]]
|government_type = [[Nagara sosialis]] [[kahijian pulitis|kahijian]],<br />[[Marxisme–Léninisme|Marxis–Léninis]] [[nagara hiji-patéy|hiji partéy]]
|year_start = 1922
|year_end = 1991
|date_start = 30 Désémber
|event_start = [[Traktat Panyieunan Uni Soviét|Traktat Panyieunan]]
|date_end = 26 Désémber
|event_end = [[Pameupeusan Uni Soviét|Peupeus]]
|p1 = RSFS Rusia
|flag_p1 = Flag RSFSR 1918.svg
|p2 = RSFS Transkaukasus
|flag_p2 = Flag of Transcaucasian SFSR.svg
|p3 = RSS Ukraina
|flag_p3 =Flag_of_the_Ukrainian_SSR_(1929-1937).svg
|p4 = RSS Bélarusia
|flag_p4 = Flag of the Byelorussian SSR (1919).svg
|s1 = Rusia
|flag_s1 = Flag of Russia 1991-1993.svg
|s2 = Géorgia
|flag_s2=Flag of Georgia (1990-2004).svg
|s3 = Ukraina
|flag_s3 = Flag of Ukraine.svg
|s4 = Moldova
|flag_s4 = Flag of Moldova.svg
|s5 = Bélarus
|flag_s5 =Flag_of_Belarus_(1918,_1991-1995).svg
|s6 = Arménia
|flag_s6 = Flag of Armenia.svg
|s7 = Azerbaijan
|flag_s7 = Flag of Azerbaijan.svg
|s8 = Kazakhstan
|flag_s8 = Flag of Kazakh SSR.svg
|s9 = Uzbékistan
|flag_s9 = Flag of Uzbekistan.svg
|s10 = Turkménistan
|flag_s10 = Flag of Turkmen SSR.svg
|s11 = Kirgizstan
|flag_s11 = Flag of Kyrgyz SSR.svg
|s12 = Tajikistan
|flag_s12 = Flag of Tajik SSR.svg
|s13 = Éstonia{{!}}Éstonia<sup>3</sup>
|flag_s13 = Flag of Estonia.svg
|s14 = Latvia{{!}}Latvia<sup>3</sup>
|flag_s14 = Flag of Latvia.svg
|s15 = Lituania{{!}}Lituania<sup>3</sup>
|flag_s15 = Flag of Lithuania 1989-2004.svg
|
|
|image_flag = Flag of the Soviet Union.svg
|flag = Bandéra Uni Soviét
|image_coat = State Emblem of the Soviet Union.svg
|symbol = Lambang Nagara Uni Soviét
|symbol_type = Lambang Nagara
|image_map = Union of Soviet Socialist Republics (orthographic projection).svg
|image_map_size = 220px
|image_map_caption = Uni Soviét sanggeus [[Perang Dunya II]]
|capital = [[Moskow]]
|latd=55|latm=45|latNS=N|longd=37|longm=37|longEW=E
|largest_city =[[Moskow]]
|national_motto = Пролетарии всех стран, соединяйтесь!<br />([[Romanisasi Basa Rusia|Alih aksara]]: ''Proletarii vsekh stran, soyedinyaytes'!'')<br />[[Basa Inggris]]: [[Pagawé sadunya, ngahiji!]]
|national_anthem = "[[The Internationale]]"<br />(1922–1944) [[Gambar:Internationale orchestral arrangement.ogg]]<br />"[[Lagu Kabangsaan Uni Soviét]]"<br />(1944–1991) [[Gambar:Ussrgymn.ogg]]
|common_languages = [[Basa Rusia]], [[Basa di Uni Soviét|raloba séjénna]]
|demonym = [[urang Soviér|Soviet]]
|currency = [[Rubél Soviét]] (руб) (SUR)
|currency_code = SUR
<!-- If there are more than 4 leaders, only give first and last&amp;nbsp;— the infobox is not intended to list everything. -->
|leader1 = [[Joseph Stalin]] <small>(kahiji)<small>
|leader2 = [[Vladimir Ivashko]] <small>(panungtungna)<small>
|year_leader1 = 1922–1952
|year_leader2 = 1991
|title_leader = [[Sékrétaris Jéndral Partéy Komunis Uni Soviét|Sékrétaris Jéndral]]
|
|representative1 = [[Mikhail Kalinin]] <small>(kahiji)<small>
|representative2 = [[Mikhail Gorbachev]] <small>(panungtungna)<small>
|year_representative1 = 1922–1938
|year_representative2 = 1988–1991
|title_representative = [[Pupuhu Nagara Uni Soviét|Pupuhu Nagara]]
|
|deputy1 = [[Vladimir Lenin]] <small>(kahiji)<small>
|deputy2 = [[Ivan Silayev]] <small>(panungtungna)<small>
|year_deputy1 = 1922–1924
|year_deputy2 = 1991
|title_deputy = [[Pupuhu Pamaréntahan Uni Soviét|Pupuhu Pamaréntahan]]
|
|stat_year1 = 1991
|stat_area1 = 22402200
|stat_pop1 = 293047571
|footnotes =
<sup>1</sup>Dina 21 Désémber 1991, 11 ti urut républik-républik sosialis nyatakeun di [[Alma-Ata]] (kalawan républik ka-12&nbsp;– [[RSS Géorgia|Géorgia]]&nbsp;– hadir salaku panénjo) yén kalawan dibentukna [[Pasamakmuran Nagara-Nagara Merdika]], Uni Républik Sosialis Soviét teu aya deui.<br />
<sup>2</sup>Ditunjuk dina 19 Séptémber 1990, aya saterusna.<br />
<sup>3</sup>Pamaréntah Éstonia, Latvia, jeung Lituania nempo salaku nu ngalanjutkeun sarta teu aya hubungan jeung républik-républik Soviétna.<br />Rusia nempo RSS Éstonia, Latvia, jeung Lituania salaku républik konstituén sah ti Uni Soviét sarta salaku nu ngaheulaan nagara-nagara Baltik modérn.<br />Pamaréntah [[Amérika Sarikat]] jeung [[Kalanjutan kanagaraaan nagara-nagara Baltik#Teu aya kaputusan ahir dina non-pangakuan|sababaraha nagara lian]] teu ngakuan [[anéksasi]] Éstonia, Latvia, jeung Lituania ka Uni Soviét salaku wewengkon nu sah kaétang.
|utc_offset = +2 nepi ka +13
|cctld = [[.su]]<sup>2</sup>
|calling_code = 7
}}
{{Soviet Union sidebar}}
 
'''Uni Soviét''' ({{lang-rus|Советский Союз|r=Sovetsky Soyuz}}), resmina '''Uni Républik Sosialis Soviét''' ('''URSS'''; {{lang-rus|Сою́з Сове́тских Социалисти́ческих Респу́блик|r=Soyuz Sovetskikh Sotsialisticheskikh Respublik}}; {{IPA-ru|sɐˈjus sɐˈvʲetskʲɪx sətsɨəlʲɪˈstʲitɕɪskʲɪx rʲɪsˈpublʲɪk|IPA|Ru-CCCP.ogg}}; disingket СССР, ''SSSR''), nyaéta hiji [[nagara sosialis]] (dumasar [[Konstitusi Uni Soviét|konstitusina]]) nu aya di [[Eurasia]] antawis [[1922]] jeung [[1991]].
 
Uni Soviét nyaéta hiji [[nagara hiji-partéy]] nu dikawasaan ku [[Partéy Komunis Uni Soviét|Partéy Komunis]] ti dibentukna nepi ka 1990.<ref>Bridget O'Laughlin (1975) ''Marxist Approaches in Anthropology'' Annual Review of Anthropology Vol. 4: pp. 341–70 (October 1975) (doi:10.1146/annurev.an.04.100175.002013).<br />William Roseberry (1997) ''Marx and Anthropology'' Annual Review of Anthropology, Vol. 26: pp. 25–46 (October 1997) (doi:10.1146/annurev.anthro.26.1.25)</ref> Sanajan URSS resmina mangrupa [[kahijian pulitis|kahijian]] 15 [[Républik ti Uni Soviét|républik subnasional Soviét]], [[Pulitik Uni Soviét|pamaréntah]] jeung [[ékonomi Uni Soviét|ékonomina]] kalobaannana dipuseurkeun.
 
== Géografi, iklim, jeung lingkungan ==
{{utama|Géografi Uni Soviét}}
32

éditan