Béda révisi "Ki ambang"

128 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: Kulantaran → ku lantaran using AWB
m
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: Kulantaran → ku lantaran using AWB)
}}
 
'''Ki ambang''' atawa kayambang (''Salvinia molesta'') nyaéta tutuwuhan anu hirupna [[ngambang]] luhureun [[cai]].<ref name=”Nor”"Nor">{{Cite book | title =1001 Misteri Alam| last = Suraya| first =Nor | publisher =Buku Prima| location =Selangor | year =2008|ISBN=9789833669592 }}</ref> Kaasup kana kulawarga paku-pakuan anu asalna tina [[genus]] ''Salvinia''.<ref name=”Nor”"Nor"/> Loba kapanggih [[hirup]] ngambang di [[sawah]], [[situ]], [[balong]], sakapeung katempo ogé di [[susukan]] anu kabawa palid ti [[sawah]]. <ref name=”Lembaga”"Lembaga">{{Cite book | title =Sari karangan Indonesia, Volume 1| last = Pengetahuan| first =Ilmu| publisher =Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia| location =University of California | year =1982|page=34}} Diaksés Ping 26 [[Séptémber]] [[2017]]</ref><ref name=”Hean”"Hean"/>
 
Ki ambang Aya [[dua]] rupa, anu ngabedakeunna taya lian ti daunna.<ref name=”Nor”"Nor"/> Anu ka [[hiji]] [[Daun|daunnadaun]]na semu buleud, ngampar luhureun [[cai]], kelirna [[héjo]] (Mibanda [[klorofil]]), kalawan luhurna dilimpudan ku bulu-bulu semua bodas. <ref name=”Tomi”"Tomi"/> Ieu anu ngabantu daun ki ambang salawasna garing tur bisa ngambang luhureun [[cai]].<ref name=”Nor”"Nor"/> Anu ka dua daunna di jero cai wangunna ceplés kawas akarna, henteu mibanda klorofil, gunana sarua jeung akar.<ref name=”Nor”"Nor"/> Taya lian pikeun nyerep hara anu aya di jero cai. <ref name=”Nor”"Nor"/> Anu teu apal mah ieu téh disangka akarna.<ref name=”Hean”"Hean"/> Sarua jeung paku-pakuan anu Séjéna, ki ambang ogé henteu mibanda [[kembang]].<ref name="Nor"/><ref name=”Tomi”"Tomi">{{Cite book | title =Sari karangan Indonesia, Volume 1| last = Zapino| first =Tomi| publisher =Penerbit Andi| location =Jakarta | year =1982|ISBN=9789792913972|page=12}} Diakses Ping 26 September 2017</ref><ref name=”Nor”/>Ki ambang ogé mibanda sipat [[''heterospor'']], mibanda dua tempat [[''spora'']]: [[''makrospora'']] nu engkéna pijadieun [[''protalus'']] [[bikang]] tur [[''mikrospora'']] anu engkena pijadieun [[''protalus'']] [[Jalu|jalunajalu]]na.
 
==Kagunaan==
Ki ambang mah henteu mibanda kagungan ekonomi anu gedé, kajaba dikumpulkeun pikeun dijieun gemuk (humus), sakapeung dijieun pepelakan hias pikeun balong anu aya di buruan atawa ogé aquarium. <ref name=”Nor”"Nor"/> Ki ambang mah gancang pisan ngarekahan, umpama hidup di balong atawa situ tara kungsi lila sok minuhan nepika nutupan beungeut cai.<ref name=”Lembaga”"Lembaga"/> Aya hiji papatah malayu cenah "biduk berlalu, ki ambang bertaut", pihartieuna sabada gangguan anu ngaliwat, tanwandé kaayaan pasti balik deui tenang kawas sasari.<ref name=”Nor”"Nor"/>
Sawaréh lauk malahan kaganggu hirupna mangsa ki ambang minuhan [[beungeut]] cai, utamana lauk tawés. <ref name=”Lembaga”"Lembaga"/> Kulantaranku lantaran hésé ngambekan jeung karagok ku akarna anu ngagarantung.<ref name=”Lembaga”"Lembaga"/>
 
Ki ambang loba mibanda [[kalium]] dina wangun [[kalium klorida]] jeung [[kalium]] [[sulfat]] ogé [[zat]] [[pait]] anu baris leyur kana [[cai]], di tempat manéhna hirup.<ref name=”Hean”"Hean"/> Ki ambang dimangpaatkeun pikeun gemuk pepelakan ogé minangka gaganti [[mulsa]] anu ditunda disagigireun pepelakan, sangkan taneuhna henteu gancang garing.<ref name=”Lembaga”"Lembaga"/> <ref name=”Hean”"Hean">{{Cite book | title =Tanaman hiasan: khasiat makanan & ubatan Siri terapi alami| last = Chooi Ong| first =Hean | publisher =Utusan Publications| location =Selangor | year =2006|ISBN=9789676118929 }}</ref> Tapi sagigireun ti éta, ki ambang ogé bisa dimangpaatkeun pikeun [[ubar]].<ref name=”Nor”"Nor"/> Cai godogan [[daun]] ki ambang dipercaya bisa ngubaran [[batuk]] anu dibarengan ku [[getih]], [[Diabétes mélitus|diabétés]], [[sfilish]], ogé bisa ngubaran bunghak alatan asup [[angin]].<ref name=”Nor”"Nor"/> Malahan panalungtikan anu kungsi diayakeun ku BPPT [[Jambi]], ki ambang téh bisa jadi salah sahiji bahan pikeun nyieun [[bio gas]].<ref name=”Energi”"Energi">{{Cite book | title =Empat puluh tahun peranan pertambangan dan energi Indonesia| last = Energi| first =Pertambangan| publisher =Departemen Pertambangan dan Energi| location =Universitas Michigan| year =2007|page=412}} Diaksés Ping 26 [[Séptémber]] [[2017]]</ref>
 
==Dicutat tina==
[[Kategori:Gulma]]
[[Kategori:Ubar]]
[[Kategori:Tutuwuhan]]