Béda révisi "Carita Parahiyangan"

1.025 bita ditambahkeun ,  14 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
'''''Carita ParahyanganParahiyangan''''' mangrupakeun ngaran hiji [[naskah]] [[Sunda]] nu dijieun kira taunahir [[1580abad ka-16]], nu nyaritakeun sajarah tatar Sunda, utamana ngeunaan kakawasaan [[karajaan Galuh]] jeung [[karajaan Sunda|Sunda]].
 
==Naskah==
Ngaran "Carita Parahiyangan" nujul ka sabagian naskah nu aya dina koropak nomer 406 nu disimpen di [[Musium Nasional]], Gedong Gajah, [[Jakarta]]. Ieu naskah lobana 47 lambar ukuran 21 x 3 cm, nu dina unggal lambarna dieusi tulisan 4 jajar (bulak-balik). Aksara nu dipaké nyaéta [[aksara Sunda|aksara tipeu kaganga]].
 
===Panalungtikan===
Ieu naskah munggaran ditalungtik ku [[K.F. Holle]], lajeng ku [[C.M. Pleyte]], nu duanana mémang loba nalungtik sastra Sunda-Buhun. Lajeng ieu naskah dialihaksarakeun ku Purbacaraka, salaku tambahan pikeun laporan anjeunna ngeunaan [[Batu Tulis]] di [[Bogor]]. Tarékah ieu diteruskeun ku H. ten Dam (taun 1957) jeung J. Noorduyn (laporan panalungtikan taun 1962 jeung 1965). Salajengna, ieu naskah ogé ditalungtik ku sababaraha sarjana Sunda, di antarana [[Ma'mun Atmamiharja]], [[Amir Sutaarga]], [[Aca]], [[Ayatrohaédi]], sarta [[Édi S. Ékajati]] jeung [[Undang A. Darsa]].
 
==Eusi==
(.......teu acan pareng....)
 
{{pondok}}
11.771

éditan